Skocz do zawartości

Fedora ... I Telewizor

JerzyM

Rekomendowane odpowiedzi

Mam postawioną zabaweczkę pt. Foxconn r10 s4 i instalowałem to sobie w robocie na normalnym monitorku. Wykrył mi go instalator i pociągnął na maxa rozdzielczość. Po przyniesieniu do domu i podpięciu pod telewizor zmienił sobie rozdzielczość na 800x600 i z panelu nie da się nic zrobić bo "monitor nieznany".

Teraz pytania:

a) gdzie wsiorbało xorg.conf? Nie ma go w /etc/X11

B) gdzie z poziomu KDE czy GNOME można wymusić mu ręczne znalezienie monitora

c) jeśli nie da się via B) to jak w tych nowych dystrybucjach zmienić mu typ monitora

Telewizor jest teoretycznie HD 100Hz więc moim zdaniem powinien pociągnąć bez problemu 1920x1080 mimo że łącze to zwykłe analogowe.

---- łączenie postów ----

ok - doinstalowałem sobie system-config-display i dobiłem się do konfiguratora ...

Pytanie tylko brzmi: o co biega z tymi telewizorami że nie chcą się odpalać w wyższych rozdzielczościach?

A dobra wiadomość dla linuksowców... Panasonic w telewizorch ma ... Linuxa :-) jakaś specjalizowana dystrybucja ale na pewno GNU ...

-----------------------

Nie pisz postów pod własnymi (jest przycisk [EDYTUJ] pod postem) a przede wszystkim nie cytuj sam siebie.

Edytowane przez WalDo
połączenie postów, usunięcie schizofrenicznych cytatów

A dobra wiadomość dla linuksowców... Panasonic w telewizorch ma ... Linuxa :-) jakaś specjalizowana dystrybucja ale na pewno GNU ...

Samsung też ;)

Właśnie go położyłem i czekam aż serwis przyjedzie :D gwarancja nie obejmuje aktualizacji i ingerencji w firmware ;)

Chyba że ktoś chce kupić cegłe - model LE37B651

Aktualizacja:

w poniedziałek za 75zł będę miał wgrany firmware ;) ale weekend z bani :(