Skocz do zawartości

Kopia Zapasowa

adikos

Rekomendowane odpowiedzi

witam - jakiś czas temu w innym temacie (kursor myszy)poruszyłem temat kopii - obrazu systemu - troche poczytałem w temacie i troche popróbowałem i wyszło tak : że podczas instalacji systemu chyba wybrałem domyślny układ , ale z tego co pamietam to zmieniałem żeby katalog domowy był osobno system osobno a wyszło że mam LVM2 i ani clonezilla ani Gparted ,a w nim Partimage jakoś nie widza tej partycji (PS nak na marginesie w tym instalatorze z live cd mozna by to było bardziej czytelnie rozwizac w innych dystrybucjach nie jest to tak zakrecone ) w zwiazku z tym mam pytanie czy da się to jakoś zmienić , akyualnie moj dysk wyglada tak :NTFS - 28GB winda

linux ext4- 210 MB

wolumin fizyczny LVM2 - 43GB

linux ext4 - 8,6 GB - tak pokazuje Palimpset

a w monitorze systemu mam / ext4 - 17,3GB

/boot ext4 - 193,7MB

/home ext4 -21GB

i teraz takie pytania - jakie polecenie z terminala pokazuje rozkład dysku - partycji ???

- w jakich katalogach przechowywany jest konfig systemu i zainstalowane programy ?????

- czy jak przeniose poszczególne katalogi - skopiuje potem postawie nowy system i z powrotem przeniose te katalogi to czy te programy bedą działać :?:

prosze o poradę

- w jakich katalogach przechowywany jest konfig systemu i zainstalowane programy ?????
Co to jest dla Ciebie "konfig systemu"? Może czas poczytać o podstawach Linuksa? A może chodzi Ci o pliki konfiguracyjne? Jeśli tak, to szukaj w /etc i podkatalogach oraz w lokalnych ustawieniach użytkowników.

Zainstalowane programy? Znowu podstawy systemu, ale zazwyczaj w /bin, /usr/bin, /sbin, /usr/local/bin, dodatkowo mogą pojawić się w /opt. Dodatkowo w przypadku Fedory (i systemów czerpiących z RPM) polecenie rpm -qa wyświetli zainstalowane pakiet RPM.

- czy jak przeniose poszczególne katalogi - skopiuje potem postawie nowy system i z powrotem przeniose te katalogi to czy te programy bedą działać :?:
Jeśli to są programy w sensie poleceń systemowych, bądź zainstalowanych aplikacji, to nie polecam.

Ale na takie pytania drogi kolego, to jest miejsce w dziale "Ośla łączka". Tutaj raczej nikt nie napisze Ci wykładu "krok po kroku". Ogólnie to polecam "na dzień dobry" → http://docs.fedoraproject.org