Skocz do zawartości

[f11] Problem Przy Aktualizacji Systemu

aretofe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dzisiaj przy aktualizacji systemu wyskoczył mi taki błąd:

BŁĄD rpm_check_debug i rozwiązywania zależności:

kernel-uname-r = 2.6.27.35-170.2.94.fc10.i686 is needed by kmod-nvidia-2.6.27.35-170.2.94.fc10.i686-180.60-1.fc10.5.i686

kernel-uname-r = 2.6.27.37-170.2.104.fc10.i686 is needed by kmod-nvidia-2.6.27.37-170.2.104.fc10.i686-180.60-1.fc10.6.i686

kernel-uname-r = 2.6.27.38-170.2.113.fc10.i686 is needed by kmod-nvidia-2.6.27.38-170.2.113.fc10.i686-180.60-1.fc10.7.i686

Zgłoś ten błąd na http://yum.baseurl.org/report

Jako że miałem w sumie 12 aktualizacji to odznaczyłem aktualizację kernela i pozostałe 11 aktualizacji się zainstalowało ale chcę jeszcze zaktualizować kernela,pomoże ktoś? :unsure:

hmm...no rzeczywiście...wygląda na to że sterowniki Nvidii się nie zaktualizowały przy update systemu z F10 do F11 - w takim razie jak to zrobić ręcznie?

P.S.O ile pamiętam to na F10 wgrywałem sterowniki Nvidii z ich strony bo były potrzebne do gier ale nie pamiętam jak to zrobiłem - teraz ściągnąłem najnowsze sterowniki na Linuxa z ich strony i nie mogę ich wgrać bo instalator mi mówi że mam włączony X Serwer - jak go wyłączyć? I chyba dobrym pomysłem jest wywalenie najpierw tych pakietów z F10 - tylko znów nie wiem jak :P

Postanowiłem olać tą binarkę ze strony Nvidii i wgrać sterowniki z repozytorium rpmfusion-nonfree,czyli zrobiłem wszystko tak jak napisałeś a potem:

yum install kmod-nvidia

Po restarcie kawałek mojego bootloga:

Checking for module nvidia.ko: [60G[[0;31mNIEUDANE[0;39m]

nvidia.ko for kernel 2.6.30.10-105.fc11.i586 was not found.[60G[[0;33mOSTRZEŻENIE[0;39m]

The nvidia driver will not be enabled until one is found.[60G[[0;33mOSTRZEŻENIE[0;39m]

Driver already disabled.

System mam aktualny i wgrywałem oczywiście te paczki co w poradniku bo ciągle z niego korzystałem przy wgrywaniu sterowników. To mi wygląda na to że jądro jest nowsze niż sterowniki - czyli że Nvidia nie zrobiła jeszcze sterowników pod nowe jądro. Jest jakaś alternatywa dla sterowników Nvidii?

Jest jakaś alternatywa dla sterowników Nvidii?
Oczywiście - otwarty sterownik nouveau (domyślnie instalowany) tylko możesz mieć kłopoty jak będziesz chciał wrócić do kmod-nvidia. Lepiej poczekać aż pojawi się odpowiedni moduł na RPMfusion. Zazwyczaj opóźnienie nie jest dłuższe niż 1-2 dni. Na razie możesz wybierać w GRUBie poprzednie jądro.

1.Zrób → to co napisał @Sizor w poście #8.

2.Upewnij się, że nie masz pliku blacklist-nouveau.conf w /etc/modprobe.d

3.Sprawdź czy w parametrach jądra w /boot/grub/grub.conf nie masz dopisanej opcji rdblacklist=nouveau (lub czegoś innego z "nouveau")

4.Zrestartuj system.

Ale polecałbym jednak korzystanie ze starszego jądra do chwili pojawienia się aktualizacji kmod-nvdia, bo nouveau ma znacznie mniejszą wydajność (wielokrotnie mniejszą) co może mieć znaczenie jeśli chcesz sobie np. grać w gry wymagające akceleracji 3D. Do normalnej pracy, nawet do oglądania filmów powinno wystarczyć.

A czym ten sterownik różni się od tego Nvidii?
A może byś sobie wreszcie zaczął sam wyszukiwać podstawowe informacje na forum, w Googlach czy Wikipedii?

A może byś sobie wreszcie zaczął sam wyszukiwać podstawowe informacje na forum, w Googlach czy Wikipedii?

Ależ te informacje które podałeś tutaj są w zupełności wystarczające :) Skoro ten sterownik jest mniej wydajny to nie ma mowy o jego instalacji bo gram w gry wymagające akceleracji 3D :P W każdym razie dzięki za wyczerpującą instrukcję instalacji :) Skoro temat wyczerpany to można go chyba zamknąć.