Jusko Napisano Styczeń 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2010 Witam. Często zdarza się, iż coś się wysypie i ABRT proponuje zgłoszenie błędu. Zgłaszamy go, po czym dość często widzimy takie coś: Problem w tym, że ostatnio dość często coś się wysypuje (Firefox, Python itd), więc co chwilę ABRT pobiera sobie XXX informacji do debugu. Zastanawiam się co się z nimi dzieje, że co chwile je pobiera :-/ Są one pobierane lokalnie, ponieważ niepotrzebne do tego prawa roota, więc zastanawiam się, gdzie to wszystko jest składowane. Powolutku robi się mało miejsca (na / nie przeznaczam zbyt dużo miejsca - z 10GB i wystarczy na wszystko), więc chciałem zrobić małe odchudzanie. Dziś jednak byłem zmuszony do ręcznej instalacji: To rozumiem, bo one zostaną i wymagały roota do instalacji, więc te paczki będą, a GUI ABRT'a składować musi to gdzieś w obrębie /home, bo jak inaczej (/tmp?). Z tymi paczkami instalowanymi ręcznie też jest problem, ponieważ na początku postawienia Fedory chciało ich pobrać 120MB, a tu nagle 17MB, choć wcześniej ich nie pobierałem (rpm -qa | grep debuginfo nic nie wykrywało) Nie lubię takich sytuacji, bo powoli przestaję panować nad tym, co mam w systemie - a przynajmniej odnoszę takie wrażenie Jak wiadomo, jeśli się na to nie zwraca uwagi, to można mieć w Linuksie multum niepotrzebnych rzeczy w systemie i nawet o tym nie wiedzieć, więc ja staram się być zawsze na bieżąco z tym, co w systemie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2010 A może po prostu poszukać? updatedb locate debuginfo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Styczeń 3, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2010 /var/lib/yum/yumdb/ - wszystko jest tu. Z tym, że są to rzeczy zainstalowane przeze mnie ręcznie z komunikatu ze zrzutu powyżej. Tak czy siak jednak ABRT dociąga sobie XXX debuginfos i zastanawia mnie co i gdzie on sobie tak wiecznie dociąga. Te rzeczy instalowałem jako root w konsoli a ABRT dociąga sobie swoje rzeczy bez udziału roota i to zawsze w trzycyfrowej ilości rzeczy - w tym jest kłopot. Wiem, że to może być trudne pytanie dla kogoś kto nie jest developerem Fedory, ale...może ktoś wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2010 https://fedoraproject.org/wiki/Features/ABRTF12 Warto też przejrzeć zawartość plików konfiguracyjnych i wtyczek → /etc/abrt/plugins Pliki powinny trafiać chyba do /var/cache/abrt-di. Poza tym może coś widać w logach (/var/log/abrt*)? BTW. Czy procedura testowa przedstawiona na fedoraproject.org działa u Ciebie? Bo u mnie zero efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Styczeń 4, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2010 Procedura testowa u mnie działa - ABRT reaguje i wyświetla się w trayu jego "miła" ikona I tu znów pojawił się ten irytujący problem - z automatu zgłosiłem procedurę testową do raportu, a tu: I już znów coś sobie dociąga. Podejrzewam, że w /var/cache/abrt później ląduje to i owo (nie mam odwagi oczyścić tego katalogu by to sprawdzić). Może jest też tak, że ABRT nie ściąga tych debuginfos jako fizyczne informacje (pliki) na dysk, lecz informacje pomocne w stworzeniu raportu i to wszystko - wysyłasz raport a informacje znikają. Nie wiem. No bo ostatecznie ABRT-GUI nie korzysta z praw roota, a przynajmniej jawnie ich nie wymaga, więc fizycznie nic poza /home nie może zapisać, a nie znalazłem nic związanego z debuginfo w /home. A w logach pobieranie debuginfos wygląda chyba tak (przynajmniej na to mnie to wygląda). Jest to log zgłaszania właśnie procedury testowej. Brakowało 8 debuginfos, a to są właśnie one: UUID: 361a5a31e7f5ad871ec347d1785a1a6d4759bb37 architecture: x86_64 cmdline: xfontsel component: xorg-x11-apps coredump: /var/cache/abrt/ccpp-1262606704-2307/coredump executable: /usr/bin/xfontsel kernel: 2.6.31.9-174.fc12.x86_64 package: xorg-x11-apps-7.4-8.fc12 rating: 3 reason: Process was terminated by signal 6 release: Fedora release 12 (Constantine) [b]backtrace ----- Debuginfo absent: 305121b43032ef716f9dc43aeb5ea677fb526ac1 Debuginfo absent: 38bd75b0d94bdf736e935e3f0b6d4ed18bcef7c1 Debuginfo absent: 52c7ed7d5d910bd57263d4ad508e1b66de979e4d Debuginfo absent: 7f2ea4f67236e4eaa45e5f5dd2a0aba85a5309a9 <--- mamy 8 sztuk "missing debuginfos" Debuginfo absent: 847f0e500eef800e5ac50db02ed7b5973e7e5866 Debuginfo absent: 86ca1ca6237001638cc729e7b34654aad281f545 Debuginfo absent: cb96d9023d58189a8f3e1df36d0dab3543cc799f Debuginfo absent: e4fb87cca758190ded58a404bc93dd1cd673ac6b Core was generated by `xfontsel'. Więc jak widać - nie są to fizyczne pliki. Więc jak dla mnie wygląda to tak. Zwykle pobiera sobie cache debuginfos do stworzenia raportu. Jeśli coś pójdzie nie tak - wtedy na stałe pobieramy to na dysk (najważniejsze rzeczy do debugu), tak jak wygląda to w drugim zrzucie 1 postu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi