.misha. Napisano Listopad 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2004 Czesc! Zakladam nowy watek, zeby pisac o tym jak wyglada moja fedora po update przy pomocy (_yum'a_ → yuma) ORT. Nie ukrywam, ze mam tez kilka problemow. Uzywalem FC2, ale z najnowszym stabilnym GTK, Gnome 2.8 i KDE 3.3.1 To spowodowalo troche problemow przy ugrade yum'em do FC3. Szczegolnie pakiety gtk i niektore czesci gnome. Wiekszosc jednak przy malej gimnastyce "zalatwilem" przy pomocy yum, odinstalowywujac niektore pakiety, ktore sprawialy problemy i instalujac je z nowych repozytoriow oraz selektywny upgrade (--exclude). Posilkowalem sie tez apt-get. Moze brzmi to srednio, ale poszlo naprawde sprawnie. Pierwsze dopalenie i wszystkow dziala idealnie. Aktualnie mam jednak kilka zagwostek. Moze ktos mi pomoze: - nie widzie nigdzie (repozytoria yum i apt) zrodel jadra: kernel-2.6.9-1.667 - czy komus juz na nowym xorg udalo sie odpalic akceleracje na ATI? Z innymi rzeczami na razie nie mam problemow, jesli sie pojawia bede pisal. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Listopad 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2004 - nie widzie nigdzie (repozytoria yum i apt) zrodel jadra: kernel-2.6.9-1.667 Źródła jądra są w pakiecie src.rpm np. tu http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...x/core/3/SRPMS/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.misha. Napisano Listopad 13, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2004 Dzieki, a orientuje sie ktos moze dlaczego nie ma ich w repozytoriach? Mi sie to wydaje dosyc dziwne. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Listopad 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2004 Nie ma ich w repozytoriach bo zostaly usuniete jako paczka *.rpm. Teraz, tak jak masz napisane powyzej mozesz zdobyc oficjalne zrodla kernela tylko z paczki *.src.rpm. Co do ati, to moj kumpel ma podobny problem i z tego co wiem, narazie nie mozna go rozwiazac (wina ATI). Posluze sie linkami zapodanymi na #fedora.pl: http://gry.linux.pl/?id=news&show=1728, http://ati.com/support/infobase/linuxhowto-ati.html. Mam nadzieje, ze choc troche pomoga. P. S. Odnosnie kernela masz napisane w release-notes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpoonMan Napisano Listopad 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2004 Wszystki dystrybucje teraz przechodza na X.org ..... mam nadzieje ze ATI rozwiaze ten problem braku poprawnych sterownikow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.misha. Napisano Listopad 14, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2004 Teraz, tak jak masz napisane powyzej mozesz zdobyc oficjalne zrodla kernela tylko z paczki *.src.rpm. OK, ale skoro tak to zastanawiam sie jak bedzie wygladac update kernela do nastepnej wersji z np. yum? Nie update'uje zrodel? Poczytalem release notes i nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie poza tym, ze source mozna uzyskac np. tak: up2date --get-source kernel Widze, ze zaklada sie (calkiem slusznie), ze zrodel jadra raczej przecietny uzytkownik nie potrzebuje... chyba, ze np. ma ATI McGiwer: Dzieki za linki. Xorg 6.8 nie jest juz zgodny z zfree86 4.3 i nie da sie odpalic aktualnego sterownika, a i wczesniej (z xorg6.7) trzeba bylo niezle pokombinowac: http://fedorafaq.org/#radeon a z tego co poczytalem na rage3d.com to na odpowiedni sterownik przyjdzie mi poczekac do stycznia. Pozdrawiam i powracam do zabaw z FC3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Listopad 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2004 Jak bedziesz chcial pozniej zupdatowac do nowego kernela z taka sama konfiguracja, jaka sam stworzyles (np. przez make menuconfig), to bedziesz musial sciagnac zrodla nowego kernela i ponownie je najpierw zbudowac, a pozniej skompilowac (z tym, ze juz nie musisz wszystkiego od nowa ustawiac- wystarczy wziasc stary config). Jesli nie mozesz sobie poradzic ze zbudowaniem zrodel to zajrzyj do dzialu Porady -> Newbies. Masz tam artykul o budowaniu zrodel kernela na FC3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi