Skocz do zawartości

Java. Komunikacja Obiektów Ze Sobą

świerzak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam programistów.Przeczytałem książkę ' Praktyczny kurs java ' M. Lis. Wiem, że program pisany obiektowo składa się z obiektów, ale nie wiem dokładnie jak one się komunikują ze sobą :unsure: . Czy może mi ktoś to wytłumaczyć ? Podać jakiś program napisany konsolowo w którym następuje komunikacja obiektów ze sobą ? Jeżeli mam już stworzone obiekty klas w programie, klasy napisane prawidłowo ( interfejs, klasy potomne, polimorfizm), to po prostu w funkcji main {} wywołuje metody tych obiektów sterując je m.in. instrukcjami (if else, switch) i pętlami ? Taki sposób programowania ( dokładnie taki sposób pisania kodu w funkcji main{})przypomina mi trochę programowanie strukturalne w c++ z wywoływaniem funkcji . Czy właśnie tak ma wyglądać kod napisany wewnątrz main{} w JAVIE ? Ma być a'la-strukturalny z wykorzystaniem metod obiektów ? Pozdrawiam

To chyba kwestia osobistych preferencji. Ja lubię gettersy i settersy dla każdej pierdółki i powinien to być jedyny sposób na komunikowanie się z instancjami. Unikam dzięki temu głupich błędów.

A klasy nie komunikują się ze sobą bezpośrednio. W zasadzie to nie powinny o sobie niczego wiedzieć (poza wypadkami dziedziczenia). Po to się robi te klasy, żeby można było je łatwo wykorzystać ponownie w innych programach. "Działanie" programu nie jest zadaniem dla obiektów, tylko głównej pętli.