trup Napisano Styczeń 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2010 Mam klopot z wystartowaniem komputera. Rzecz wyglada nastepujaco: Uruchamiam komputer, jakis czas sie laduje, nastepnie w momencie gdy powinien pojawic sie ekran z logowaniem, to go nie ma, a komputer jakby sie zatrzymal. Nie mam pojecia jak go poprawic. Dodam ze jest to w fedorze 11, na latopie hp compaq nx7400. Prosze o wskazowki. Przepraszam za pismo bez polskich liter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2010 Wygląda na problem ze sterownikami grafiki. Wystartuj w trybie tekstowym i sprawdź błędy w logach (/var/log/messages, /var/log/Xorg.0.log - 0 to cyfra a nie duża litera "o"). Jeśli chcesz graficznie, to ewentualnie przy starcie podaj parametr jądra xdriver=vesa (tylko rozdzielczość będzie chyba max.800x600). W razie problemów możesz jeszcze dodać wyłączenie nouveau: rdblacklist=nouveau. Jeśli wystartujesz w trybie tekstowym, to możesz zalogować się na swojego użytkownika i spróbować odpalić X-y z linii poleceń komendą "startx". O uruchomieniu w trybie tekstowym → tutaj. Podobnie możesz dopisać pozostałe parametry, o których napisałem wyżej (oczywiście przy starcie graficznym nie dopisuj "3") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trup Napisano Styczeń 18, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2010 Dzięki za pomoc. Przeinstalowałem system, ponieważ nie moglem się zalogować. Teraz mam problem z flashem, ktory widocznie nie działa. Postępowałem wg. poradnika, lecz nadal nie mogę odtwarzać np youtube. Dodam, że w moim przypadku, odpowiednia wersja to x64. Co dalej z tym fantem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Styczeń 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2010 Jak co z flashem - wskakujesz na stronę Adobe Labs, pobierasz plik tar.gz z nim, pakujesz do do .mozilla/plugins w Twoim katalogu domowym i gra. I działa - sam mam system x86_64. Nie trzeba do tego żadnych dziwnych poradników. Wystarczy pobrać paczkę, wsadzić do /home i działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trup Napisano Styczeń 19, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2010 Nic z tego. Wcześniej wystarczyło do katalogu /usr/lib64/mozilla/plugins wsadzić plik libflashplayer.so i działało. Naprawdę nie wiem co robić, może z /usr/lib64/mozilla/plugins usunąć coś, może pomoże. W nim mam pliki: usr/lib64/mozilla/plugins/libflashplayer.so /usr/lib64/mozilla/plugins/libjavaplugin.so /usr/lib64/mozilla/plugins/librhythmbox-itms-detection-plugin.so /usr/lib64/mozilla/plugins/libtotem-cone-plugin.so /usr/lib64/mozilla/plugins/libtotem-gmp-plugin.so /usr/lib64/mozilla/plugins/libtotem-mully-plugin.so /usr/lib64/mozilla/plugins/libtotem-narrowspace-plugin.so Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Styczeń 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2010 Poważne pytanie, choć może głupie. Masz flasha x86_64 z Adobe Labs, tak? Jeśli odpowiedź jest twierdząca - musi działać. I nie musisz bawić się we wklejanie do /usr/lib64/mozilla/plugins. Wystarczy wrzucić pliczek do /home/nazwa_usera/.mozilla/plugins. Ja zawsze tak robię i działa. Pliczek z tego miejsca: http://labs.adobe.com/downloads/flashplayer10_64bit.html? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi