Skocz do zawartości

Mp3 W Kde Pod Fedora

SebOOl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś może przebrnoł już przez problem związany z brakiem obsługi mp3 w KDE pod Fedorą?

Zainstalowałem już pacha do XMMSa (i odtwarza mp3) ale zainstalowalem tez amaroKa i niestety nie chce on odtwarzac plikow mp3 (_poniewasz_ → ponieważ) ORT w Fedorze jest uszkodzony pakiet kdemultimedia (podobno jest on uszkodzony celowo przez tworcow red hata / fedory)

Rozwiazniem byłoby najprawdopodbniej zrobić nowy pakiet i zainstalowac go w sytemie

Sciągnięcie pakietu z sieci nic nie da bo te sciągane z kde.org roniez są uszkodzone (tylko te na fedore i red hata)

Jezeli ktoś ma juz przerobiony pakiet to bylbym wdzięczny za kontakt

Z gory dzieki

Pakiet kdemultimedia nie jest uszkodzony. Problem jest w amerykańskim prawie patentowym dotyczącym odtwarzaczy mp3. Nie wiem czy ten amroK to takie mecyje i czy wart jest jakiegokolwiek zachodu, ale jeśli bez kdemultimedia toto nie pracuje to o kant stołu potłuc takie ustrojstwo.

Generalnie używam KDE, ale bez kdemultimedia. Mi zwykły xmms odgrywa wszystko.

Witam. Jeśli ktos sobie poradził z obsługą mp3 w FC3, bardzo proszę o info, jak tego dokonał. Pozdrawiam

Najprościej jak można ale za to skutecznie. Używam KDE. Nie instaluję pakietu kdemultimedia, a jak się nie uda :lol: to odinstalowuję. Instaluję xmms, xmms-mp3, przechodzę do opcje ->ustawienia, zmieniam arts na alsa, zastosuj,zamknij. W konsoli odpalam alsamixer i suwaki na 71,Esc.

Zapodaję do xmms katalog z muzyką, słuchawki na uszy i ...własnie leci Elton John -"Daniel"

Dzieki za odpowiedz

XMMS nie jest tak funkcjionalny jak amaroK więc nie jest żadnym rozwiązaniem problemu tylko jego ominęciem! Mając powiedzmy 1000 plików mp3 pod XMMSem jest problem z ich orgnizacją a amaroK tworzy bazę multimediów podobną do tej z Winampa 5 tyle że z tego co wiem to amaroK był przed Winampem 5.

Ja już sobie poradziłem dzięki opisowi rozwiaznia problemu braku dzwięku w KDE z linku od gajownika http://www.holovaty.com/linux/fedorafaq/kde_mp3.html

W wolnym tłumaczeniu wygląda to mniej więcej tak:

1. Zainstaluj (_rpma_ → RPM-a) ORT ze źrudłami kdemultimedia-3.2.2-2.src.rpm.

Ściągnąć go można z mirrorów Fedory z katalogu

fedora/linux/core/2/SRPMS/

pakiet ten instaluje sie w katalogu /usr/src/redhat

2. Pobierz oficjalny, nie modernizowany przez Fedorę pakiet kdemultimedia-3.2.2.tar.bz2

Znaleźć go można na mirrorach KDE na http://www.kde.org/mirrors/ftp.php i jest on w katalogu kde/stable/3.2.2/src/

kdemultimedia-3.2.2.tar.bz2 należy przegrać do katalogu /usr/src/redhat/SOURCES/

(trzba tu powiedzieć że w w/w katalogu jest już pakiet kdemultimedia-3.2.2-patched.tar.bz2 który jest przyczyną braku obsługi mp3 w KDE (_poniewasz_ → ponieważ) ORT tą funkcję ma wyciętą)

3. Zainstaluj wszystkie zależności niezbędne do stworzenia pakietu RPM.

w wiersz poleceń trzeba wpisać: (trzeba mieć dostęp do internetu)

yum install fontconfig-devel freetype-devel pkgconfig qt-devel xorg-x11-devel alsa-lib-devel arts-devel audiofile- devel esound-devel glib2-devel kdebase-devel kdelibs-devel libart_lgpl-devel libjpeg-devel cdparanoia-devel libmng- devel desktop-file-utils flac-devel gstreamer-devel libmusicbrainz-devel lame lame-devel libpng-devel libselinux-devel

W tekście jest jesze mowa aby zainstalować pakiety:

taglib-1.0-0.1.i386.rpm oraz taglib-devel-1.0-0.1.i386.rpm

które można znaleźć na mirrorach KDE http://www.kde.org/mirrors/ftp.php w katalogu kde/stable/3.2.2/RedHat/Fedora/i386/

Będą potrzebne do zainstalowania nowego kdemultimedia.

4. Wyedytuj plik spec.

W pliku /usr/src/redhat/SPECS/kdemultimedia.spec należy dokonać następujących zmian:

1. Zmień %define build_mpeglib 0 na %define build_mpeglib 1.

2. Zmień Release: 2 na Release: 2mp3.

3. Zmień Epoch: 6 na Epoch: 7.

5. Skompiluj (_rpma_ → RPM-a) ORT.

Upewnij się że masz zainstalowany pakiet rpm-build, jesli nie to jako root wpisz

# yum install rpm-build

następnie również jako root wpisz:

# rpmbuild -bb /usr/src/redhat/SPECS/kdemultimedia.spec

A teraz należy uzbroić się w cierpliwość a im słabszy mamy procesor tym tej cierpliwości będzie nam potrzeba więcej (_poniewasz_ → ponieważ) ORT proces kompilacji (_rpma_ → RPM-a) ORT trwa cholernie długo ...

6. Zainstaluj nowo powstałego (_rpma_ → RPM-a) ORT.

Jeśli nie było zadnych błedów przy kompilacji to w katalogu /usr/src/redhat/RPMS/i386/ powstały następujące pakiety RPM: kdemultimedia, kdemultimedia-debuginfo oraz kdemultimedia-devel

Zainstaluj

rpm -Uvh kdemultimedia-3.2.2-2mp3.i386.rpm

7. Koniec

Po zrestartowniu KDE powinniśmy radować się z obsługi mp3 przez KDE.

I ja się raduję ... bo wreszcie działa.

Pozdro dla wszystkich

• 4 months later...

Wiekszośc z nas ma ciut doczynienia z Linuxem..

Dobrze by było, aby udostepnić "poprawki" w postaci rpm, aby mozna było sciągnąć..

Wielu osobom by znacznie pomoglo... dla poczatkujących podane instrukcje powyzej - to "magia"...

Przeze mnie instalują fedorki... i przeklinaja mnie bo np mp3 nie da rady słuchać

:)

A Ci ktorzy chca poznac tajniki systemu - sami wykonają..

:)

W tedy kiedy to było pisane nie było jeszcze paczki rpm do obslugi mp3. Teraz jest na livna-stable:

# yum install kdemultimedia-extras

lub (nie wiem czy ten pakiet jest dodatkiem do kdemultimedia czy zastępuje właściwe kdemultimedia bo tego jeszcze nie testowałem)

# yum upgrade kdemultimedia-extras

A jak nie masz dodanego repozytarium to polecam lekturę http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...indpost&p=23857