borzole Napisano Luty 10, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2010 zamień w funkcji disk_format() echo "mkfs.ext3 $d" na mkfs.ext3 $d Napisałem specjalnie echo nie ze złośliwości, ale żebyś sobie nie sformatował przypadkiem czegoś nie właściwego jak będziesz uruchamiał ten skrypt za pierwszym razem (np. głównej partycji). Myślałem, że to zauważysz. Forum jest jak najbardziej do pomocy. Gdybyś znał chociaż podstawy to mógłby Ci pomóc w wychwyceniu problemu, przez który to u Ciebie nie zadziałało. Ale Ty nawet nie zadałeś sobie odrobiny trudu, żeby przejść kilkustronicowy tutorial przez 2 godziny, a problem męczysz od 3 dni. Poza tym przeczytaj swój pierwszy post i powiedz kto sam deklarował, że chce napisać program i potrzebuje tylko odrobinę pomocy. Alternatywny program polecałem Ci już dwa razy, a Ty znowu się pytasz: gparted działa zarówno w Fedorze jak i Windows. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
digger123 Napisano Luty 10, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2010 ok dzieki, masz racje nie poswiecilem temu zagadnieniu wystarczajaco duzo czasu ( mam strasznie duzo na glowie ostatnio ) i poprostu myslalem ze to jakos uda sie zrobic na skroty ale jak widac sie nie da na weekend siade troche nad tym i zobacze do czego dojde, wiem ze ten skrypt nie moze byc az tak skomplikowany na jakiego wyglada. (_acha_ → aha) ORT gparted obczailemm ale z jakis powodow z 7 dyskow widzi u mnie tylko 1. Ale i tak problem bede musial chyba ugryzc nieco inaczej gdyz to wszystko mialo byc oparte na Adaptecu 2410sa obslugujacy Hot swap i jak narazie w xp i dosie to jakos hula ale pod fedora po instalacji pakietu adapteca za chiny nie chce wykryc dysku (wyglada mi to na problem ze sterami p.s az mi glupio ze nie zauwazylem tego echa p.s.2 nie sprawdzalem gparted pod wingda jeszcze ale na pewno zajze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Luty 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2010 gparted obczailemm ale z jakis powodow z 7 dyskow widzi u mnie tylko 1Ten program domyślnie wyświetla stan z 1 dysku. Wybrać inny można tak: [menu] GParted->Użądzenia to jest też jako combobox na pasku narzędziowym po prawej stronie. Jeśli podłączysz nowy dysk to wystarczy odświeżyć menu przez [menu] GParted->Odświerz użądzenia albo naciskając [Ctrl]+[R] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
digger123 Napisano Luty 16, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2010 witam przejzalem dokladnie skrypt i doprowadzilem go do dzialalnosci wszystko wydaje sie cool ale ktos moglby mnie naprowadzc co poczac jak dysk nie bylwczesniej formatowany po fdisk wyrzuca go jako /dev/sdb ale pisze ze nie zawiera valid partition table. probowalem go zamontowac ale znowu pisze ze fstab nie ma informacji o /dev/sdb/ i faktycznie nie ma mam ta wartosc dopisac recznie zeby utworzyc mount point, niechcialbym rozsypac systemu. chyba ze jest jakas inna opcja jak ugryzc niesformatowany dysk. z sformatowanymi dyskami skrypcik dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Luty 16, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2010 Witam! Te dyski pewnie nie mają założonych partycji. Powinieneś najpierw założyć partycje a dopiero potem je formatować. Wsadowo (w skrypcie) można to zrobić chyba sfdiskiem. Pozdrawiam, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi