Skocz do zawartości

Problem Z Jądrem

febien

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Otóz jestem w trakcie "przesiadki" na Fedore - obecnie korzystam z wersji 12'stej

Po skonfigurowaniu i doprowadzeniu systemu do uzytecznosci napotkalem na przeszkode - byc moze dla kogos innego okaze sie ona blahostka na co zreszta licze ;)

Obecnei przy starcie systemu w Grub'ie mam do wyboru dwie wersje jadra

2.6.3.12-174.2.22.fc12.i686

oraz drugi "prawie identyczny wpis" ta sama wersja tylko z wariantem kernela PAE

2.6.3.12-174.2.22.fc12.i686.PAE

I teraz tak - skonfigurowana karta bezprzewodowa Broadcoma chodzi tylko w wersji PAE natomiast kqemu - wylacznie w pierwszej opcji .

Jak polaczyc obie funkcjonalnosci tych "dwoch wersji " jadra ?

Dla zasady dodam ze wszystko instalowalem za pomoca yum i wszystkie kernele/ich uaktualnienia wraz z zaleznosciami pobieralo samo ...

Witam

Otóz jestem w trakcie "przesiadki" na Fedore - obecnie korzystam z wersji 12'stej

Po skonfigurowaniu i doprowadzeniu systemu do uzytecznosci napotkalem na przeszkode - byc moze dla kogos innego okaze sie ona blahostka na co zreszta licze ;)

Obecnei przy starcie systemu w Grub'ie mam do wyboru dwie wersje jadra

2.6.3.12-174.2.22.fc12.i686

oraz drugi "prawie identyczny wpis" ta sama wersja tylko z wariantem kernela PAE

2.6.3.12-174.2.22.fc12.i686.PAE

I teraz tak - skonfigurowana karta bezprzewodowa Broadcoma chodzi tylko w wersji PAE natomiast kqemu - wylacznie w pierwszej opcji .

Dla zasady dodam ze wszystko instalowalem za pomoca yum i wszystkie kernele/ich uaktualnienia wraz z zaleznosciami pobieralo samo ...

Skompilowac własne jadro? wez sobie ustawienia z ktoregos np1 i doczytaj w sieci co i gdzie wkompilowac z 2 jaja by chodzilo na tym 1. Wiem ze jest "opcja czy aplikacja" ktora porownuje konfigi jadra. Niech ktos mnie poprawi poniewaz nie pamietam dokladnie.

Skompilowac własne jadro?
Rada kompletnie bez sensu.

Ale po co? Używaj jednego jądra. Jeśli masz więcej niż 4GB pamięci to PAE, w przeciwnym wypadku zwykłego i686.

EDIT: Zaraz, źle przeczytałem. Wystarczy, że zainstalujesz sterownik dla broadcoma. W repo rpmfusion jest jeden własnościowy, a w normalnym repozytorium powinny też być otwarte kmod-wl dla każdego jądra (musisz sprawdzić wersję, bo pewnie jest zainstalowany kmod dla PAE, wszystko znajdziesz na wiki http://wiki.fedora.pl/ ).