Su_Man Napisano Marzec 17, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2010 mam do wyboru dwie opcje fedora 2.6.32.9-70.fc12.i686 fedora 2.6.31.5-127.fc12.i686 jak wybieram opcje druga to mam dzwiek .Jak otworzyc ten plik yum.log ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Marzec 17, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2010 To tak, do momentu aż zainstalujesz nowego kernela zrób tak: su - <wpisz hasło dla roota> gedit /boot/grub/grub.conf Teraz zmień wartość default z 0 na 1. To spowoduje automatyczne uruchamianie starego kernela. Jak w aktualizacjach zobaczysz nowy kernel przestawisz tą wartość (default) znowu na 0 i wtedy sprawdzisz czy na najnowszym jajku masz dźwięk. Żeby wkleić zawartość /var/log/yum.log musisz otworzyć ten plik jako root: su - <wpisz hasło dla roota> gedit /var/log/yum.log Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elson44 Napisano Marzec 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2010 sorki, ale nie były mnie trochę. U mnie również na starym kernelu dzwięk nie działa. Choć był okres, że działał na obdwy jądrach. Pewnie coś nie tak poinstalowałem. Powiedzcie co mam, jakie logi mam wkleić, abyście mogli ogarnąć co jest nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Marzec 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2010 Ciekawa sprawa, ja lecę na najnowszym Kernelu [iSubaru@Ura-Server ~]$ uname -r 2.6.32.9-70.fc12.x86_64 Dźwięk wciąż jest...choć ja to używam starego poczciwego Sound Blaster'a Jedyne problemy z dźwiękiem na jakie mógłbym ponarzekać, to w przypadku Amarok'a ale ten już chyba tyle razy się psuł, że nie wiem co myśleć Przed tym wszystkim poinstalowałem trochę paczek xine, gstreamer i update cały, dźwięk się pojawił w kilku odtwarzaczach w tym Amarok, z tym że Amarok'owi zostało takie trochę nieprzyjemne "grypsko", już wyjaśniam co było wykonywane: Włączyłem Amarok, wczytałem trochę utworów, wcisnąłem PLAY, działa Włączyłem Kadu z wtyczką mplayer czytającą co aktualnie jest odtwarzane (okazało się, że trzeba włączyć Kadu po danym odtwarzaczu, bo nie wykryje ) Wszystko dobrze działa, jednak w pewnym momencie dźwięk usycha, sprawdzam na suwaku gmixera i dźwięk kropli jest, czyli dźwięk jako taki również jest, Audacious odtwarza normalnie, z tym że wtyczka czytająca z niego utwory raz działa raz nie Używane przeze mnie wersje programów: Zainstalowane pakiety amarok.x86_64 2.2.2-3.fc12 @updates pulseaudio.x86_64 0.9.21-5.fc12 @updates kadu.x86_64(?) 0.6.5.4 (kompilowany ze żródeł) Koniec raportu Pozdrawiam iSubaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pniowek Napisano Sierpień 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2010 bedę wdzięczny za pomoc bo również zostałem bez dźwięku po wybraniu Preferencje/Dźwięk wyświetla się komunikat: "Oczekiwanie na odpowiedź systemu dźwięku" na starszych wersjach jądra jest ten sam problem jedyny dźwięk jaki słyszę to gdy wybieram konto przy logowaniu i wciskam Enter (słychać systemowe "bęc") potem już jest głucha cisza gdy włączę film brak regulacji dźwięku, muzyki w ogóle nie włącza, usunałem pulse audio i zainstalowałem ponownie co niczego nie zmieniło (po usunięciu pulse audio chyba było widac regulacje głośności w totemie ale nie regulował głośności, i chyba było słychac bardzo cichy dźwięk) dodam że wcześniej zainstalowałem pulseaudio-equalizer i używałem go drugi tydzień mogę się mylić ale awaria wystąpiła przy próbie włączenia equalizera, który wczoraj w nocy wyłączyłem (by nie dudnić sąsiadom :-) ) narzędzie do zgłaszania błędów pokazało: awaria programu pulseaudio-o.9.21-5.fc.12 Polecenie: /usr/bin/pulseaudio --start --log-target=syslog Przyczyna: Process /usr/bin/pulseaudio was killed by signal 6 (SIGABRT) a i dodam że w alsamixer -c0 pomomo tego że zwiększam głośność to po chwili samo przeskakuje do początkowej wartości *** **** **** **** **** *** tyle co skończyłem pisać przeglądając jeszcze raz linki o podobnej tematyce z gugla szukałem u siebie ~/.ewqxxx-cośtam a znalazłem ~/.pulse i pomyślałem że go wywalę niech sobie stworzy nowy --- i pomogło ! *** bo jest dźwięk i regulacja i głośniczek i na panelu co za radość... no więc cos nie bardzo ten equalizer bo nietylko mi trzeszczał ale tez przy zatwierdzaniu nowych ustawień wykręcał wszystko na max że zawału można było dostać i popsuł system dźwięku o ile dobrze dedukuję.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi