Skocz do zawartości

Połączenie Wlan

Fany

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od jakiegoś czasu męczę się z konfiguracją połaczenia bezprzewodowego na F12. Mam router Edimax z Internetem 3G w Playu.

W domu mam "małą sieć" w postaci laptopa (z Fedorą) i komputer stacjonarny (Ubuntu). Aktualnie mam połączonego laptopa do routera na kablu. Wszystko śmiga bez zarzutu. Jednakże gdy chcę skorzystać na nim z połączenia bezprzewodowego to zaczynają się schody. Po pierwsze: bardzo długie łączenie z siecią, a po drugie to już po połaczeniu prędkość łącza zawiera się w granicach do 7 kB/s, podczas gdy po przełożeniu tej samej karty bezprzewodowej (PCMCIA) do komputera stacjonarnego (z Ubuntu) Internet normalnie "śmiga" z prędkością 1 Mb/s. Zatem to wyklucza że coś z kartą jest nie tak.

Podejżewam że tu chodzi o jakieś uprawnienia albo o zdublowaną konfigurację połączenia, ale nie wiem jak się do tego dobrać....

Czy może ktoś mi pomóc?

Z góry dziekuję.

Jezeli chodzi o mnie to nie bardzo rozumiem jak jest zbudowana twoja sieć.

2x komp (ubuntu,fedora)

1x 3g (modem z ruterem)

i od tego rutera jeden komp jest podłączony za pomocą kabla 2-gi za pomocą wifi tak ? i z tego co mowisz to z kablem jest oki ale za to z wi fi problem bo nie kosi.

Na początek to bym proponował sprawdzić czy DHCP (zakladam ze jest) przydziela poprawny IP no i w kompie sprawdzić jaki IP zpstalo przydzielone. (miallem takie bajki z wifi czasami ze dhcp przydzielało IP z "sufitu" i niby działa ale jednak nie do konca)

Jezeli chodzi o mnie to nie bardzo rozumiem jak jest zbudowana twoja sieć.

2x komp (ubuntu,fedora)

1x 3g (modem z ruterem)

i od tego rutera jeden komp jest podłączony za pomocą kabla 2-gi za pomocą wifi tak ? i z tego co mowisz to z kablem jest oki ale za to z wi fi problem bo nie kosi.

Dobrze mnie zrozumiałeś.

Możesz napisać jak sprawdzić to dhcp? Domyślam się że chodzi o router. Od niedawna korzystam z niego i jeszcze trochę się uczę....;)

No cóż jakieś cuda się chyba dzieją ;)

Dzisiaj podłączyłem znów router po staremu (na kablu do komputera stacjonarengo), a kartę bezprzewodową przełożyłem do laptopa. Uruchamiam Fedorę, patrzę co z połaczeniem bezprzewodowym...

a ono "cyk" i jest połączenie.

Sprawdzam szybkość łącza...1 Mb/s!

Cuda....

Nie wiem jak to wyjaśnić, ale na pewno jakieś wyjaśnienie jest. Dla mnie na razie ważne jest że działa....