Skocz do zawartości

Wirtualizacja Istniejącego Sindows

redhat

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co się orientowałem...jeśli chcesz stworzyć nową wirtualną maszynę, trzeba będzie zainstalować cały system operacyjny od początku przy użyciu oryginalnego instalatora DVD

Co zrobić, jeśli chcę użyć istniejącego systemu Windows, gdzie mam wszystkie swoje ulubione programy zainstalowane oraz dokumenty i skręcić w wirtualnej maszynie?

Gdzieś wyczytałem, że podobno...podobno potrafi coś takiego VMware, ale ma licencje tylko na 3 miiesiące

VMware Server używałem w wersji 1.0.7 i jest bezpłatny. 2.x chyba też.

Na VMware i być może na Virualboxie chyba możesz podłączyć dysk/partycję fizyczną bezpośrednio - ale uważaj, bo może ci porobić bluescreeny. Po uruchomieniu czegoś takiego wykrywa nowe urządzenia, i po restarcie Windy natywnie też będzie chciał instalować nowe urządzenia, ale te realne nie wirtualne.

Miałem takie ustawienie na VirtualBox. Po kilku miesiącach bezawaryjnej pracy skończyło się BSoD Windowsa, ale nie wiem z jakiego powodu, więc nie będę zakładał, że winna jest wirtualizacja. Wypadek zbiegł się z informacją, że poprawka z M$ powoduje BSoD, więc zupełnie nie wiem co było przyczyną :unsure:

Szczegóły zapisałem na wiki:

VirtualBox#Uruchomienie_systemu_z_dysku_jako_maszyny_wirtualnej

[EDIT]

Dodam tylko, że Windows mi głupiał jedynie w kwestii aktywacji i z każdą zmianą profilu sprzętowego (czytaj uruchamianie jako system wirtualny lub normalnie) żądał aktywacji legalności systemu. Strasznie irytujące.

borzole, dzięki za radę :)

Aby zyskać na czasie będę konwertował dysk peceta na wirtualny. Podobno dzięki temu uniknę "błędów", które mogłyby wystąpić w trakcie instalacji. Obraz ten zapisze na dysku zewnętrznym, (gdzie aktualnie mam zainstallowanego linuks'a) w katalogu np xp -na pulpicie

dd if=/dev/sdb1 of=/home/dawid/Desktop/xp.img bs=1024

Zastanawiam się, czy to przypadkiem niebędzie trwało dużej niż instalacja. Podobno powstanie bardzo duży plik i aby go zmniejszyć należy przeprowadzić konwersje do vdi

qemu-img convert -f raw /home/dawid/Desktop/xp.img -O vdi /home/dawid/Desktop/xp.vdi

Czy te polecenia są dobrze sformułowane zwłaszcze ten drugi? I co o tym sądzicie,...czy nie lepsza byłaby zwyczajna instalacja z płyty na vboxie?