pniowek Napisano Marzec 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2010 może ktoś zna proste rozwiązanie używam drukarki hp cp2025 na f12 x86_64 w opcjach drukowania jest możliwość drukowania wielu stron na kartce ale nie można wydrukować pliku na kilku kartkach A4 na codzień pracuję w openoffice.org, gimp, czasami scribus jednak nie posiadają potrzebnych mi możliwości na guglu znalazłem ciekawą propozycję, którą sprawdziłem mianowicie wstawienie obrazka do arkusza, rozciągnięcie go i wydruk działa ale jest męczące poza tym obrazek idzie ale z tekstem już jest problem p.s. czyli szukam czegoś na przeciwieństwo glabel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2010 Obrazki można ciąć w konsoli: http://www.imagemagick.org jak dobrze pomyślisz to sobie wszystko zautomatyzujesz. np. sprawdzenie wymiarów obrazka: $ identify przyklad.png przyklad.png PNG 638x247 638x247+0+0 8-bit PseudoClass 256c 33.9kb lub tak dokładniej $ identify -verbose przyklad.png | awk '/Geometry/ { printf $2 "\n"}' 638x247+0+0 przycinanie: #!/bin/bash INPUT="$1" OUTPUT="$1" convert -crop 319x247 "$INPUT" "${OUTPUT}-left" convert -crop 319x247+319+0 "$INPUT" "${OUTPUT}-right" convert -crop 638x123 "$INPUT" "${OUTPUT}-top" convert -crop 638x123+0+123 "$INPUT" "${OUTPUT}-bottom" Ja wiem, to działa tylko na jeden obrazek. Ale odrobinę wprawy w bash i można mieć skrypt, który zawsze dzieli na 2 w pionie/poziomie, na 4 itd. W przypadku tekstu po prostu drukuj plakat do PDF. Niestety nie widziałem narzędzi tnących pdfy jak obrazki prócz tych płatnych Adobe. Ale zawsze można konwertować do obrazka convert przyklad.pdf przyklad.png jakość trzeba dostosować parametrami, bo wychodzi nędzna. Nie wiem na ile tam skrypty piszesz, ale to naprawdę nie jest już dalej trudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2010 Ponieważ problem wydał mi się ciekawy, to zrobiłem dzielenie obrazka na 2 i 4 części. * gilotyna.sh na 3 i 9 już mi się nie chciało Skrypt można uruchomić z konsoli, ale najwygodniej wrzucić do nautilus-scripts. [edit] właśnie stwierdziłem z (nieskrywaną satysfakcją ;P), że to sieka również PDF tylko trzeba poszperać w parametrach bo kiepsko z jakością. [edit] PDF do PNG (lub inne) w lepszej jakości: convert -density 300 plik.pdf plik.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pniowek Napisano Marzec 25, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2010 ja jestem pod wrażeniem ! niestety nie uzywam skryptów na codzień ale może najwyzsza pora jedyny jezyk z jakim miałem stycznośc to delphi konsoli/terminala używam na codzień, podstawowe komendy znam więc wrazie czego będe pytał skrypt otworzyłem i nic nie rorumiem z niego muszę zainstalować imagemagick aby z niego skorzystać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2010 skrypt otworzyłem i nic nie rorumiem z niego muszę zainstalować imagemagick aby z niego skorzystać zainstaluj tylko to: yum install ImageMagick zenity i jeśli masz GNOME to wrzuć do folderu $HOME/.gnome2/nautilus-scripts/ - dodałem dzisiaj pasek postępu, bo przy większych plikach nie wiadomo czy coś działa i podobną oprawkę do konwersji PDF>PNG * gilotyna.sh (aktualizacja) * pdf2png.sh (wrzuć do tego samego folderu) - tak naprawdę użyte są tylko dwa programy konsolowe z imagemagick: identify i convert, a oprawkę na nie można zrobić w dowolnym języku. ps. ciachanie na 3/9 może później zrobię, bo na więcej nieparzystych to tylko na wyraźną prośbę [EDIT] ciachanie na 3 i 9 zrobione [EDIT] zmieniłem koncepcje i teraz można ciąć na dowolną ilość wierszy i kolumn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pniowek Napisano Marzec 30, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2010 pliki wrzuciłem, komendę wpisałem: convert plakat.png pl.png i nic, poza plikiem pl.png nie wiem jak tego używać.. gdzie i jakie parametry..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2010 Ale co Ty teraz kombinujesz? Mówiłem Ci, żebyś: 1. wydrukował swój plakat jako PDF w docelowym rozmiarze np. A2 2. użył powyższego skryptu pdf2png.sh do konwersji 3. pociął plakat skryptem gilotyna.sh Oba skrypty można uruchomić w konsoli BEZ PARAMETRÓW lub wrzucić do $HOME/.gnome2/nautilus-scripts/ i wówczas wystarczy kliknąć prawym klawiszem myszy na plakat i wybrać skrypt. ---- Jeśli chcesz zrobić konwersję z palca to wklep convert -density 300 plakat.pdf plakat.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pniowek Napisano Marzec 30, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2010 no tak.. teraz próbowałem : pdf2png.sh pl.png krzyczy że nie ma takiego polecenia niezaleznie czy jestem w domowym czy w nautilus-scripts restartowałem nawet system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2010 * z tym restartem to bez przesady * wykonaj te kroki - wchodzimy do katalogu skryptów cd $HOME/.gnome2/nautilus-scripts - ściągamy plik curl -O http://borzole.googlecode.com/hg/nautilus-scripts/art/pdf2png.sh - nadajemy prawa wykonywania chmod +x pdf2png.sh - uruchamiamy ./pdf2png.sh to: ./ ozn. uruchomienie z bieżącego katalogu. - lub bezpośrednio klikając na obrazek * a tak na marginesie to pisałem żebyś uruchamiał BEZ PARAMETRÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pniowek Napisano Marzec 30, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2010 wszystko działa na piątkę prawa wykontwania mu dałem ja bidny zapomniałem jak się uruchamia pliki *.sh jestem bardzo wdzięczny za pomysłowe rozwiązanie dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi