Skocz do zawartości

Plik Kcore

tofik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie odnośnie pliku kcore co z nim zrobić aby był mniejszy przynajmniej równy rozmiarówi pamięci w kompie obecnie plik wygląda tak

ls -l kcore

-r--------. 1 root root 140737486266368 04-02 14:10 kcore

czemu taki wielki i co jest przyczyną że system mi takie rzeczy pokazuje nadmienię że fedorka jest zainstalowana na dysku o rozmiarze max 14 GB

a dla ciekawostki Dolphin pokazuje 128 TiB :lammer:

czy mozna cos z tym zrobic bez usuwania systemu bo szczerze mówiąc nie wiem czy to pomoze bo wcześniej system mi pokazywał że plik ma 13,5 GB (zaczęło miejsca brakować) przeinstalowałem i jest tyle co pisałem 128 TiB

Jest to świeży system z netinstall

Witam mam pytanie odnośnie pliku kcore co z nim zrobić aby był mniejszy przynajmniej równy rozmiarówi pamięci w kompie obecnie plik wygląda tak

ls -l kcore

-r--------. 1 root root 140737486266368 04-02 14:10 kcore

czemu taki wielki i co jest przyczyną że system mi takie rzeczy pokazuje nadmienię że fedorka jest zainstalowana na dysku o rozmiarze max 14 GB

a dla ciekawostki Dolphin pokazuje 128 TiB :lammer:

czy mozna cos z tym zrobic bez usuwania systemu bo szczerze mówiąc nie wiem czy to pomoze bo wcześniej system mi pokazywał że plik ma 13,5 GB (zaczęło miejsca brakować) przeinstalowałem i jest tyle co pisałem 128 TiB

Jest to świeży system z netinstall

Rozumiem, że ten plik to z /proc jest?

WalDo mógłbyś mi powiedzieć jak sprawdzić ten file system bo kiedyś bawi łem sie poleceniem fsck i niestety skończyło sie reinstalką

Podaj pełną ścieżkę do pliku najpierw.

no niby nie zajmuje ale wcześniej musiałe reinstalowac ponieważ plik zajomował 13,5 gb i po sciągnieciu paru plików dostałem komunikat za mało miejsca na dysku teraz dla odmiany mam plik większy niż cały dysk

a propo są jakies sposoby aby np: ten plik usunąć i aby system go nadpisał jeszcze raz nie wiem może np z livecd

no niby nie zajmuje ale wcześniej musiałe reinstalowac ponieważ plik zajomował 13,5 gb i po sciągnieciu paru plików dostałem komunikat za mało miejsca na dysku teraz dla odmiany mam plik większy niż cały dysk

a propo są jakies sposoby aby np: ten plik usunąć i aby system go nadpisał jeszcze raz nie wiem może np z livecd

Zrozum. To co jest w /proc nie zajmuje ci dysku. Czymś innym musiałeś zapchać dysk.

Pokaż:

df -h

df -h

System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na

/dev/sda8 10G 5,8G 3,7G 62% /

tmpfs 1,5G 2,3M 1,5G 1% /dev/shm

/dev/sda6 194M 24M 160M 13% /boot

Z tego wynika że twój rootfs ma zajęte 5.8G... wykonaj:

find / -mount -size +100M

to pokaże ci wszystkie pliki jakie masz na rootfs większe niż 100MB

[...]niestety skończyło sie reinstalką
Jeśli tak było tzn. że było to nieuniknione niestety. Tak więc najpierw backup wszystkiego co ważne na dysku, potem fsck i... :) Wesołych Świąt.

Jeśli o mnie chodzi, to w takich sytuacjach zawsze fsck pomagało (bez utraty danych).