patryk Napisano Listopad 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2004 Witajcie! nowo zainstaowane fc3 na początek podoba się bardziej niz fc2 ale mam związamy z fc3 problem: po włożeniu płyty CD (np. fc3-i386-cd1) do napędu płyta się monuje a ikonka CD pokazuje na pulpicie (gnome). Natomiast chcąc przesłuchać cd audio w gnome-cd otrzymuje komunikat: Error opening CD Błąd Napędu płyta ani drgnie, oto szczegóły: # gnome-cd -v (gnome-cd:3694): GnomeUI-WARNING **: While connecting to session manager: Authentication Rejected, reason : None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed. ** Message: Error opening CD ALSA lib pcm_hw.c:1155:(snd_pcm_hw_open) open /dev/snd/pcmC0D0p failed: Device or resource busy Oczywiście prosze o pomoc. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sumo Napisano Listopad 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2004 to jest chyba brak uprawnien sprobuj zalogowac sie jako root nastepnie we wlasciwosciach np. w /dev/hdc w uprawnieniach zaznaczyc: znaczniki specjalne Ustawienie ID uzytkownika i Ustawienie ID grupy ja mialem problem z tym ze nie chcial odmontowywac napedu (chyba ten sam komunikat) i po zmianie wlasciwoci pomoglo P.S. mam nadzieje ze sie nie myle pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk Napisano Listopad 15, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2004 Niestety root ma takie same objawy :/ Dzieki za szybką odpowiedź. Czekam na następne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qnik Napisano Listopad 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2004 Nie wiem czy to cos pomoze, ale moze warto spojrzec na artykul o koniecznosci update udev link Due to debugging code left accidently in the FC3 udev package, SIGCHLD signals are blocked in udev, which prevents getting the proper exit status in udev.rules. This means no cdrom symlinks are created and pam_console does not apply desktop user ownerships to any cdrom devices. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Listopad 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2004 z tego co widze to nie chodzi o otwarcie cd jako odczyt tylko nie może odtworzyć bo PCM jest zajęty. Spowodowane może to być działaniem xmms'a bo on blokuje karte i mixer podczas działania, czy nie działa ci tylko gnome-cd czy cały dźwięk? Czy na twoim kompie logują się inne osoby niz ty? Napisz więcej to może pomoge. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi