Skocz do zawartości

Czyszczenie Kde

grs_84pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów!

Pytanie dotyczy czyszczenia plików konfiguracyjnych KDE4

Opis usterki:

Od jakiegoś czasu borykam się ze znikającą przestrzenią plazmy na pulpicie, problemami z wylogowaniem ze środowiska KDE i innymi, równie małymi problemami.

Domyślam się, że na przestrzeni wielu zmian, poprawek do KDE jakie instalowałem od początków istnienia f11, coś zaczęło się sypać z ustawieniami środowiska. Pewne rzeczy przestały być aktualne itp.

Domyślam się również, że usunięcie starych plików konfiguracyjnych znajdujących się w katalogo ~/.kde załatwiłoby sprawę.

Pytanie:

Które z katalogów mogę bezkarnie usunąć tak, żeby nie stracić swoich ustawień (apletów na pulpicie, ikon, motywów).

Z uwagi na brak stabilności, musiałem przesiąść się na gnoma, wolałbym się do niego nie przyzwyczajać.

Pozdrawiam serdecznie!

ps. w kat. ~/.kde/ znajdują się:

drwxrwxr-x.  2 grs grs 4096 2009-06-12  Autostart
lrwxrwxrwx   1 grs grs   21 02-24 12:16 cache-dhcppc113 -> /var/tmp/kdecache-grs
lrwxrwxrwx.  1 grs grs   21 11-28 16:23 cache-localhost.localdomain -> /var/tmp/kdecache-grs
drwxrwxr-x.  2 grs grs 4096 2009-06-14  env
drwx------. 12 grs grs 4096 12-01 12:09 share
drwxrwxr-x.  2 grs grs 4096 2009-06-14  shutdown
lrwxrwxrwx   1 grs grs   16 02-24 12:15 socket-dhcppc113 -> /tmp/ksocket-grs
lrwxrwxrwx.  1 grs grs   16 11-28 16:23 socket-localhost.localdomain -> /tmp/ksocket-grs
lrwxrwxrwx   1 grs grs   12 02-24 12:15 tmp-dhcppc113 -> /tmp/kde-grs
lrwxrwxrwx.  1 grs grs   12 11-28 16:23 tmp-localhost.localdomain -> /tmp/kde-grs

W katalogu ~/.kde/share/config znajdują się pliki konfiguracyjne aplikacji, w tym plazmy. Jak masz problem z plazmą to bezkarnie nic nie usuniesz. Problemem może być też compiz, albo "zewnętrzny" plazmoid z kde-look. Stwórz nowego użytkownika i zobacz czy na świeżych ustawieniach wszystko jest ok.