Materid Napisano Maj 16, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2010 Hej mam taki problem, po wykonaniu tego poradnika http://gofedora.com/how-to-install-ati-cat...vers-fedora-11/ i zresetowaniu kompa dostaje czarny ekran ... po wybraniu ktore jadro chce odpalic, jest jakas mozliwosc naprawienia tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 16, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2010 Na końcu jest napisane jak usunąć sterownik. Usuń też te linie blacklistujące moduły otwartego sterownika. Następnym razem skorzystaj z tego poradnika http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=155503 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Materid Napisano Maj 16, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2010 No wlasnie ja nie wiem jak mam go usunac :/ W ogole nie wiem jak odpalic teraz system z terminala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 16, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2010 No przejdź do innej konsoli ctrl+alt+f2 (lub f3...7) i tam zaloguj się na roota, wtedy wykonaj polecenie /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh i wyedytuj plik poleceniem nano /etc/modprobe.d/blacklist.conf usuwając dwie dodane wcześniej linie. Usuń też xorg.conf, jeśli istnieje rm /etc/X11/xorg.conf i reboot. A przede wszystkim poczytaj o podstawach na http://wiki.fedora.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Materid Napisano Maj 16, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2010 Dzieki wielkie tylko tyle potrzebowalem. Sorry ze moje pytanie moze bylo dla Ciebie infantylne, głupie ale jestem poczatkujacym bardzo uzytkownikiem Linuksa i nie znam sie za bardzo na konsoli ani takich sytuacjach. Ciezko mi sobie z nimi poradzic to jest dla mnie czarna magia. Przydałby mi sie jakis poradnik co do konsoli, tutorial dla poczatkujacych ktory opisuje dzialanie Linuksa tzn gdzie instaluja sie jakie rzeczy jak i dlaczego tak sie dzieje, jego zasady działania Jestem przyzwyczajony z Windowsa ze takie problemy naprawia sie poprzez formata systemu i to chcialem juz zrobic ale tak jak myslalem dalo rade naprawic to z samej konsoli. Sam nigdy w zyciu bym na to nie wpadl ale teraz bede juz wiedzial Dzieki wielkie BTW. w tym linku co podałeś karty ATI HD sa i tak nieobsługiwane przez ten sterownik? z tego co rozumiem? i nie mam co probowac instalowac tych sterow na mojej karcie HD 4570 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 16, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2010 Dzieki wielkie tylko tyle potrzebowalem. BTW. w tym linku co podałeś karty ATI HD sa i tak nieobsługiwane przez ten sterownik? z tego co rozumiem? i nie mam co probowac instalowac tych sterow na mojej karcie HD 4570 Tam jest napisane "All ATI cards below the HD series are unsupported", czyli wszystkie modele poniżej serii HD nie są wspierane, czyli jak najbardziej jest sens instalować. Chociaż polecałbym jednak preupgrade do F12 (aktualizację) i wtedy zainstalowanie nowszego sterownika. Co do podstaw to właśnie podałem Ci link do wiki, gdzie znajdziesz takie podstawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Maj 17, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2010 Ja się z tym chwilkę męczyłem i musiałem najpierw usunąć su -c yum remove mesa-dri-drivers-experimental A później cd /boot mv initramfs-`uname -r`.img initramfs-`uname -r`.img-original dracut -v /boot/initramfs-`uname -r`.img `uname -r` Oczywiście o ile karta jest wspierana przez obecny sterownik ATI/AMD No i tu było ciekawie bo testując przez glxgears Na otwartym sterowniku miałem 1000pkt, po zainstalowaniu catalyst-ów miałem 1400pkt, a to za mało. No i tak po paru godzinach podniosło się do 7000pkt co i tak było za mało. Puściłem GPU na obliczenia Boinc-em i po paru godzinach miałem 14000pkt, no i teraz już jest cały czas 14000. Ze sterownikami ATI są jaja jak za starych złych lat na Windows-ie, ale pewnie jeszcze 3-7 lat i będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi