Pirx Napisano Maj 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2010 Niedawno postanowiłem przerzucić mój komputer z Fedory 10 na 12. Po kilku nieudanych próbach rozwaliłem sobie system (nie uruchamiał się, chociaż dysk można było przejrzeć z live) więc zgrałem dane i zainstalowałem nową fedorę 12 z płyty Live ściągniętej wczoraj. Po zainstalowaniu pojawił się problem. Na początku przeprowadziłem aktualizację paczek, ale problem pozostał. Po zalogowaniu w trybie graficznym i po kilku minutach pracy w otwartym terminalu pojawia się komunikat o wiadomości "kernel: Disabling IRQ #17" i system całkowicie się zawiesza. Nie widać kursora, po wciśnięciu ctrl+alt+f2 nie ma reakcji. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olbi Napisano Maj 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2010 Też miałem ten problem u siebie, ale u mnie za to spowalniał się bardzo kursor. Spróbuj z nową Fedorą 13. Być może to wina sprzętu jest. U siebie nie potrafiłem dojść, co jest nie tak. Być może te częste aktualizacje kernela miały jakiś wpływ na to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pirx Napisano Maj 20, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2010 Spróbuj z nową Fedorą 13. Spróbowałem z aktualną wersją Fedory 13 i nie naprawia to problemu. Na razie instaluję Fedorę 10, chociaż to też nie jest najlepsze rozwiązanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2010 Jak zainstalujesz F10 to niewiele uda Ci się poprawić Zawsze dobrze jest sprawdzić wyjście dmesg pod kątem występowania jakiegoś charakterystycznego łańcucha np. dmesg | grep -i "irq.*17" Może po prostu jakieś dwa urządzenia konkurują o to samo przerwanie. Nie piszesz jaki to komputer (desktop, laptop), nie piszesz co masz w nim podłączone. Trudno wróżyć z fusów, a w tym przypadku nawet fusów mało. Poza tym warto taki błąd wrzucić w Google. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pirx Napisano Maj 20, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2010 Nie bardzo wiem, jakie informacje powinienem podać. Mój komputer to laptop DELL D610 (link). Wynik tego polecenia (które na dobrą sprawę nie wiem, co sprawdza wrzucę jak będę mógł (powinno być w ciągu kilku minut). EDIT: Podane przez Ciebie polecenie nie dawało żadnego wyniku, natomiast: #dmesg | grep -i "IRQ 17" serial 0000:00:1e.3: PCI INT B -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17 ahci 0000:00:1f.2: PCI INT B -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17 ata_piix 0000:00:1d.1: PCI INT B -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17 uhci_hcd 0000:00:1d.1: PCI INT B -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17 uhci_hcd 0000:00:1d.1: irq 17, io base 0x0000bf60 i801_smbus 0000:00:1f.3: PCI INT B -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17 b43-pci-bridge 0000:03:03.0: PCI INT A -> GSI (level, low) -> IRQ 17 Intel ICH Modem 0000:00:1e.3: PCI INT B -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17 Przepisywane na klawiaturze więc mogą być literówki . Dodam, że te raporty pochodzą z instalacji od LiveCD KDE dla testowej wersji Fedory 13. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi