JanuszWo Napisano Czerwiec 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2010 Witam! Nieopatrznie sobie instalnąłem dostępne aktualizacje - jądro 2.6.32.14 i najnowsze siakieś kde na fedorze 12 64 bit. I kaszanka - nie mam internetu - nic tak nie wkurza. Nawet nie umiem poradzić sobie z nagle zaistniałym brakiem karty do eth0 - nie widzę jej po poleceniu lspci 00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Clarksfield/Lynnfield DMI (rev 11) 00:03.0 PCI bridge: Intel Corporation Clarksfield/Lynnfield PCI Express Root Port 1 (rev 11) 00:08.0 System peripheral: Intel Corporation Clarksfield/Lynnfield System Management Registers (rev 11) 00:08.1 System peripheral: Intel Corporation Clarksfield/Lynnfield Semaphore and Scratchpad Registers (rev 11) 00:08.2 System peripheral: Intel Corporation Clarksfield/Lynnfield System Control and Status Registers (rev 11) 00:08.3 System peripheral: Intel Corporation Clarksfield/Lynnfield Miscellaneous Registers (rev 11) 00:10.0 System peripheral: Intel Corporation QPI Link (rev 11) 00:10.1 System peripheral: Intel Corporation QPI Routing and Protocol Registers (rev 11) 00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation Ibex Peak USB2 Enhanced Host Controller (rev 05) 00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Ibex Peak PCI Express Root Port 1 (rev 05) 00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation Ibex Peak PCI Express Root Port 5 (rev 05) 00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation Ibex Peak PCI Express Root Port 6 (rev 05) 00:1c.6 PCI bridge: Intel Corporation Ibex Peak PCI Express Root Port 7 (rev 05) 00:1c.7 PCI bridge: Intel Corporation Ibex Peak PCI Express Root Port 8 (rev 05) 00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation Ibex Peak USB2 Enhanced Host Controller (rev 05) 00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev a5) 00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Ibex Peak LPC Interface Controller (rev 05) 00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation Ibex Peak 4 port SATA IDE Controller (rev 05) 00:1f.3 SMBus: Intel Corporation Ibex Peak SMBus Controller (rev 05) 00:1f.5 IDE interface: Intel Corporation Ibex Peak 2 port SATA IDE Controller (rev 05) 01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 9800 GT (rev a2) 03:00.0 SATA controller: JMicron Technologies, Inc. 20360/20363 Serial ATA Controller (rev 03) 03:00.1 IDE interface: JMicron Technologies, Inc. 20360/20363 Serial ATA Controller (rev 03) 07:03.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Audigy (rev 03) 07:03.1 Input device controller: Creative Labs SB Audigy Game Port (rev 03) 07:03.2 FireWire (IEEE 1394): Creative Labs SB Audigy FireWire Port 07:04.0 FireWire (IEEE 1394): VIA Technologies, Inc. VT6306 Fire II IEEE 1394 OHCI Link Layer Controller (rev c0) No, nie widzę sieciówki na tej liście. Próba przejścia na niższy kernel w grubie też nic nie daje... Interneta nie ma. Proszę o jakąś pomoc, albo wskazanie linuksa, który nie robi takich niespodzianek. Pozdrawiam - JanuszWo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Czerwiec 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2010 Głupie pytanie, ale czy sieciówka jest sprawna technicznie? Zapewne tak, bo jakoś piszesz (z Windows?), ale istnieje też możliwość, że piszesz przecież z innej maszyny. ps: Jeśli miałbym polecać już jakieś distro, to OpenSUSE a z debianowatych to Debiana. Niemniej stery są w jajku, a każde distro korzysta z tego samego jądra (z tym, że większość patchuje je pod swoje distra). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Czerwiec 19, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2010 Głupie pytanie, ale czy sieciówka jest sprawna technicznie? Zapewne tak, bo jakoś piszesz (z Windows?), ale istnieje też możliwość, że piszesz przecież z innej maszyny. Witam! Piszę z fedory na laptopie, bo wiesz, jak się ma linuksa, to trzeba być ubezpieczonym ;-) Sieciówka sprawna była do momentu rebootu po instalacji nowego jądra. Zaraz uruchomię jakiegoś live linuksa, to będę miał pewność niezachwianą. Moje wkurzenie jak na razie sięga zenitu,bo internetu nie ma moja maszyna do pracy... Pozdrawiam - czekam na jaką zbawienną radę i automagiczne naprawienie komputera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goadanek Napisano Czerwiec 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2010 Co to za sieciówka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Czerwiec 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2010 Witam! Sprawa ma się tak. Zaraz po wykryciu braku sieciówki uruchomiłem live Xubuntu, które już wcześniej puszczałem na tym kompie. Nie wykrył karty sieciowej. Tymczasowo odłączyłem więc kartę na pci, zacząłem umawiać się w sklepie, żeby sprawdzenie płyty trwało jak najkrócej - bo wywożą podzespoły do serwisu firmowego. Przed oddaniem jeszcze raz odłączyłem kartę pci, uruchomiłem fedorę 13 live. I karta się pojawiła. A potem uruchomiłem swoją fedorę 12... I karta dalej jest... Odwołałem wizytę w serwisie. Wyjaśnieniem może być problem sprzętowy... Chociaż, czemu karta miałaby raz działać, raz nie? Ogólnie to jest dziwne. Płyta główna asus p7p55d, zintegrowana karta sieciowa to: 02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 03) Pozdrawiam - JanuszWo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Czerwiec 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2010 To trefna sieciówka jest, było/jest z nią dużo problemów takich jak Ty masz, google dostarcza długą listę, między innymi na Ubuntu. Zdarzało się, że nie była wykrywana wcale, albo była wykrywana jako inny model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2010 Na forum był chyba nawet podobny problem z tą kartą z rozwiązaniem. Ja mam taką samą z tą różnicą, że (rev 02), która jest mniej problematyczna,. Chociaż u mnie to wygląda w ten sposób, że karta jest za każdym razem wykrywana, ale czasami interfejs nie jest stawiany prawidłowo. Możesz spróbować kilka razy przeładować sterownik rmmod r8169 && modprobe r8169 i obserwować dmesg, chociaż jeśli karta nie jest widziana w lspci to przeładowywanie modułów nic nie da, bo na poziomie jądra nie została wykryta. IMO karta jest uszkodzona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi