spooknik Napisano Czerwiec 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2010 Witam, Od jakiegoś czasu mam problem z blokującymi się klawiszami Ctrl, Alt i Shift (może jeszcze jakieś, ale te są najbardziej denerwujące). Blokowanie polega na tym, że po napisaniu np. ą, wciśnięty wcześniej Alt działa dalej i trzeba go nacisnąć jeszcze raz (lub kilka), żeby działać przestał. Myślałem, że to problem z klawiaturą, ale po wymianie sprzętu, problem pozostał. Dodam tylko, że owo blokowanie nie pojawia się za każdym razem, tylko od czasu do czasu. Używam Fedora 12 x86_64 + KDE. Macie jakiś pomysł, o co tu chodzi? To blokowanie skutecznie uniemożliwia pracę. Pozdrowienia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2010 Jakie masz wpisy w xorg.conf ? U mnie to wygląda tak: Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Inny pomysł - może niedawno aktualizowany był xorg-x11-drv-evdev i można by spróbować jego starszej wersji. Zerkij jeszcze do /var/log/Xorg.0.log Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spooknik Napisano Czerwiec 20, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2010 Dzięki za podpowiedzi. xorg.conf mam taki jak Ty, w /var/log/Xorg.0.log nie znalazłem nic niepokojącego (albo nie wiem, czego szukać), natomiast z xorg-x11-drv-evdev spróbuję, bo faktycznie te dziwne rzeczy zaczęły się dziać po którejś z aktualizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spooknik Napisano Czerwiec 25, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2010 Niestety downgrade xorg-x11-drv-evdev nie rozwiązał problemu. Macie jakieś pomysły? --- 2010-06-26 1:07 Problem zdaje się dotyczy tylko KDE, pod Gnome nie doświadczyłem problemów z klawiaturą. --- 2010-06-26 18:17 Udało się Miałem włączoną opcję Ustawienia -> Dostępność -> Klawisze modyfikujące -> Używaj klejących się klawiszy - nie wiem dlaczego, widocznie instalator sobie zmienił konfigurację domyślną. Nic to, grunt, że po wyłączeniu tej opcji, klawiatura działa normalnie Pozdrowienia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi