rzepaczyk Napisano Czerwiec 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2010 Witam! Mam pare problemow z KDE: 1) kiedy zmienie z GDM na KDM to przy logowaniu wyskakuje komunikat "cannot enter home directory, using /". /home mam montowane jako osobna partycje. zmienialem ustawienia /etc/fstab i nic to nie dalo 2) jak w GDM ustawic zeby domyslna sesja bylo KDE? (najbardziej by mi zalezalo zeby calkiem zamienic GDM na KDM) 3) kiedy ogladam film w VLC i porusze myszka zeby wyskoczyl pasek z narzedziami odtwarzacza obraz mruga i tak samo sie dzieje kiedy pasek znika. Generalnie efekty pulpitu nie zachwycaja plynnoscia mimo przeskoczenia na Xrender. Moja karta to GMA 950(powylaczane neipotrzebne efekty zeby nie obciazac). Czy mozna jakos zaradzic na to mruganie? czy musze jakos dodatkowo skonfigurowac X server zeby efekty byly plynniejsze? nie mam teraz zadnego xorg.conf z gory dziekuje za odp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2010 1. Nadaj ponownie etykiety dla Selinuxa: su - touch /.autorelabel Po restarcie uruchomienie potrwa dłuższą chwilę. W sumie to możesz nawet chwilowo wyłączyć Selinux i sprawdzić czy to on sprawia problemy. Po ponownym jego ustawieniu na wymuszanie etykiety zostaną nadane automatycznie. Program do zarządzania Selinix znajdziesz w Amninistracji. 2. Gdm powinien zapytać się czy ustawić Kde jako domyślną sesję, przynajmniej kiedyś tak było. Edytuj plik ~/.dmrc i wpisz tam kde. 3. Używasz efektów wbudowanych w Kde? Jeśli tak to o wiele płynniej działa compiz-fusion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzepaczyk Napisano Czerwiec 22, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2010 problem pierwszy i drugi rozwiazany. co do compiza kiedy uruchomie w ccsm kompatybilnosc z kde to nei widac zeby cokolwiek sie zmienilo. zmiana ustawien w ccsm nic nie zmienia po prostu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzepaczyk Napisano Czerwiec 22, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2010 problem pierwszy i drugi rozwiazany. co do compiza kiedy uruchomie w ccsm kompatybilnosc z kde to nei widac zeby cokolwiek sie zmienilo. zmiana ustawien w ccsm nic nie zmienia po prostu juz sobie poradzilem z ustawieniami ccsm. teraz chcialbym zeby domyslnie sie uruchamial comopiz zamiast kwin. jak to zalatwic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2010 Ustawienia systemowe -> Zaawansowane -> Automatyczne uruchamianie->Dodaj program i wyszukaj Compiz Fusion Icon. Odnośnie kompatybilności z Kde w ccsm, u mnie powoduje to robienie przezroczystego np. menu start, czyli trochę bardziej obciąża system. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi