Yojimbo Napisano Czerwiec 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2010 Witam, Prawdopodobnie pada mi karta graficzna w laptopie, bo po instalacji sterowników nvidi (wg. poradnika http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik_F12_(Constantine)) widzę tylko czarne tlo zamiast ekranu logowania. Chciałem, więc odinstalować te sterowniki i korzystać ze sprawdzonych nouveau ale tu się zrobiły schody i nie mogę nigdzie wygooglować rozwiązania. Nie wiem czy zrobiłem to poprawnie, ale odpaliłem livecd fedory i stamtąd usunąłem wpis w grub.conf "rdblacklist=nouveau" usunąłem także plik "initramfs2.6.32.14-127.fc12nouveau.img" a w inittab zmieniłem runlevel z 5 na 3 aby wystartować system z konsoli. W konsoli odinstalowałem pomyślnie sterowniki za pomocą komendy "yum remove kmod-nvidia" lecz po zmianie runlevel z 3 z powrotem na 5 okazało się, że nadal zamiast ekranu logowania widzę jedynie czarne tło. Co prawda jest już F13 którą pewnie będę chciał niedługo zainstalować ale nawet z czystej ciekawości zastanawia mnie jak ten problem można rozwiązać. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2010 Trzeba było właśnie initramfs2.6.32.14-127.fc12nouveau.img, które było kopią zapasową oryginału sprzed instalacji nvidii, przywrócić jako initramfs-2.6.32.14-127.fc12.img. Powtórz dracut /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r). W sumie powinno wystarczyć polecenie /usr/libexec/plymouth/plymouth-update-initrd. Czarny ekran po instalacji raczej oznaczał problem z kmod-nvidia a nie sprzętem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yojimbo Napisano Czerwiec 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2010 Faktycznie trochę się rozpędziłem z tym usunięciem kopii. Próbowałem zrobić tak jak napisałeś - w dracut musiałem dopisać parametr -f aby go zmusić do wykonania polecenia a update plymouth-update-initrd jedynie zadziałał z po uprzednim wpisaniu "./". W każdym razie zrobiłem to wszystko i niestety dalej powitał mnie czarny ekran. A odnośnie tego czarnego ekranu to wydaje mi się, że na 99% to wina karty graficznej, dlatego że linux nie jest jedynym przypadkiem. Ogólnie mam teraz 5 systemów operacyjnych na laptopie (3 windy i 2 linuxy), w pewnym momencie zawiesiła mi się winda i nie chciał się odpalić tylko zawsze zawieszała się na ekranie powitalnym - jak się okazało przy próbie odpalenia innych też zawieszały się przy ekranie powitalnym. W trybie awaryjnym wywalilem stery do grafiki w xp i się uruchomił normalnie a skanowanie pamięci, rejestrów i partycji systemowych nic nie wykazało (kaspersky i mks vir online). Starsze sterowniki nvidi tez nie pomagały. Linux akurat nie miał sterów do kart graf bo nie miałem czasu jeszcze ich zainstalować więc dlatego pewnie działał i dopiero teraz po zainstalowaniu też zawiesza się przy ekranie powitalnym. 3 miesiące temu zanim padł mi dysk z Fedorą miałem na niej zainstalowane stery do nvidii które instalowałem identycznie jak teraz i działały bezbłędnie. Pozdrawiam i dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi