Wywern Napisano Lipiec 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2010 Zauważyliście że system live, anakonda i zainstalowany system F12 - F13 inaczej mapują sobie dyski? Trochę kłopotliwe to jest kiedy anakonda przyjmuje inne literki dysków niż system. Mam 3 dyski i podczas upgrade'u niestety po układzie partycji tylko mogę rozpoznać na którym z nich mam instalować nowy system, bo zainstalowana F12 widziała dyski sda, sdb i sdc a anakonda sdh, sdg i sdf - w zupełnie innej kolejności. Ale to mały kłopot Znacznie gorzej, że odkąd (chyba to było w F10) wprowadzono mapowanie po uuid dyski potrafią zmienić literki także w już działającym, zainstalowanym systemie. I tak dysk sdc nagle wczoraj stał się sdg A niestety nie wszystko da się zmapować po uuid - np. dyski podłączane pod usb z natury rzeczy podłączane są różne peny itp., więc uuid są różne, ale jeszcze w F9 zawsze wchodziły jako sdX i można było w fstab przygotować sobie folder do którego się mapowały. Od F10 już nie A teraz nowy kłopot - ponieważ moja płyta główna to jakiś diskkiller (dyski znikają z biosa, wymieniłem już 4 dyski seagate i 2 wd) to mam 3 dyski i dość regularnie przeinstalowuję system na inny dysk. Przenoszenie home, fstab i ustawień gruba to już prościzna. Ale ostatnio przy instalacji F13, ze względu na zmienioną cześć wyboru dysków której trochę się przestraszyłem, postanowiłem zainstalować gruba na dysku numer 3 (SATA5) a nie jak było dotychczas 1 (SATA1). W starej konfiguracji F12 startowało windowsa z partycji h0,0 Po instalacji F13 hd0 to ten dysk na SATA5, więc próbowałem w grub.conf zmienić rootnoverify na h1 i h2 ale niestety winda i tak nie startuje. To chyba loader windy nie potrafi po zmianie kolejności zadziałać. Jak puszczam start bezpośrednio z dysku SATA1 to winda startuje. Pamiętam że w grubie można zmienić kolejność mapowania dysków, ale nie pamiętam komendy, możecie przypomnieć? EDT: znalazłem polecenie drivemap -s hdFROM hdTO i próbowałem wszystkich kombinacji, a windows dalej nie startuje... teraz to wygląda tak: drivemap -s (hd2) (hd0) rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 co jeszcze mogę pokombinować? w grub.conf F12 było tak (windows nadal z tego startuje): rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 tyle, że sam grub był na tym samym dysku co windows (a root fedory na hd1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Lipiec 9, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2010 dodanie komendy makeactive też nic nie zmieniło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 9, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2010 A może trzeba z 1 na 0? Albo w ogóle bez przemapowania? Chyba, że to już przerabiałeś. No i możesz jeszcze spróbować poleceniem "map" - to zawsze działało Teoretycznie powinno dać ten sam efekt, ale kto wie... map (hd2) (hd0) map (hd0) (hd2) rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 No i jeszcze pytanie czy aby na pewno windy są na pierwszej partycji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Lipiec 9, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2010 A może trzeba z 1 na 0? Albo w ogóle bez przemapowania? Chyba, że to już przerabiałeś. No i możesz jeszcze spróbować poleceniem "map" - to zawsze działało Teoretycznie powinno dać ten sam efekt, ale kto wie... map (hd2) (hd0) map (hd0) (hd2) rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 Dzięki, spróbuję, ponieważ nie wiem jak sprawdzić kolejność dysków widzianą przez gruba, wcześniej próbowałem oczywiście kombinacji (hd1)->(hd0) bez mapowania próbowałem na początku - tą część konfiguracji przeklejam od F9 i zawsze działała od razu... No i jeszcze pytanie czy aby na pewno windy są na pierwszej partycji? tak, winda jest na pierwszej partycji pierwszego dysku (SATA1), dotychczas to było (hd0,0) - gparted pokazuje ją jako /dev/sda1 ale jak grub się zainstalował na SATA5, to zapewne zmienił startową kolejność dysków (tego w biosie nie sprawdzałem) - to jedyna możliwość która by wyjaśniała dlaczego teraz to SATA5 jest widziany jako (hd0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 9, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2010 Z tego co piszesz to masz jakieś cuda w systemie Skoro mówisz że anakonda widzi dyski sdf, sdg, sdh, to ja bym próbował bez remapowania startować windy z (hdX,0) gdzie X z zakresu od 1 do (co najmniej) 9. Potem kombinacje z przemapowaniami Będzie trochę, ale w końcu musi ruszyć Tak mi jeszcze do głowy przyszło czy system Windows był poprawnie wyłączony ostatnim razem. Chociaż Fedora radzi sobie ostatnio z takimi problemami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Lipiec 9, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2010 Z tego co piszesz to masz jakieś cuda w systemie Skoro mówisz że anakonda widzi dyski sdf, sdg, sdh, to ja bym próbował bez remapowania startować windy z (hdX,0) gdzie X z zakresu od 1 do (co najmniej) 9. Potem kombinacje z przemapowaniami Będzie trochę, ale w końcu musi ruszyć Próbowałem zanim napisałem pierwszego posta... Ano, cuda Tak mi jeszcze do głowy przyszło czy system Windows był poprawnie wyłączony ostatnim razem. Chociaż Fedora radzi sobie ostatnio z takimi problemami. Tak, czysto Chyba sięgnę po ostateczność - fixmbr i przełączanie z poziomu Load Menu biosa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Lipiec 12, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2010 Z tego co piszesz to masz jakieś cuda w systemie Myślisz, że to może być związane ze zbyt małym zasilaczem? Taką sugestię podrzucił serwis asusa, kiedy zgłaszałem problem z padającymi dyskami. Ale niestety eksperyment jest dość kosztowny... Zasilacz mam 550W, płyta asus crossfire, amd phenom, nvidia gtx260, no i te dyski, więc zasilacz rzeczywiście trochę słaby mi firma składająca dobrała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi