laszjwrz Napisano Lipiec 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2010 Witam, po instalacji i uruchomieniu F13 x64 mam komunikat dotyczący błędnych sektorów, etc. Dokładniej odczyt S.M.A.R.T o wartości 05, Uśredniona: 96 Najniższa: 96 Próg: 36 Wartość: 88 sektorów Dodam, że korzystam również z systemu Windows 7 na tym samym sprzęcie. Narzędzia diagnostyczne w 7 nie informują o niewłaściwym stanie dysku. Czy to normalne zjawisko? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Lipiec 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2010 Na Windzie zainstaluj sobie SpeedFan-a i zrób sobie raport SMART on pokazuje ci procentowo jeżeli jest poniżej 90% to reklamuj dysk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2010 Pod Linuksem: smartctl --test=long /dev/sda Test potrwa kilkanaście minut, w zależności od dysku. Po teście, np: smartctl -A /dev/sda Wyświetli Ci się tabelka z informacjami. Nie bardzo wiem o co chodzi z tym 90%, jak dla mnie jeśli wartości: 5 Reallocated_Sector_Ct, 197 Current_Pending_Sector, 198 Offline_Uncorrectable są różne od 0 to niedobrze. Zobacz sobie ten wątek, masz tam opisane co konkretne wartości oznaczają i linki do porogramów na Windows. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi