Tom123 Napisano Sierpień 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2010 Dzień dobry. Moim problemem jest przeniesienie systemu z komputera osobistego na laptop ze wszystkimi ustawieniami, oraz usunięcie systemu ze starego kompa. Na starym komputerze, jak i na lapku mam zainstalowany Windows Xp, i nie mam zamiaru go usuwać. Przeszukałem google i forum (słowa kluczowe: przenoszenie linuxa, przenoszenie fedory, przenoszenie linuxa na inny komputer), ale nie znalazłem dokładnego poradnika. W jaki sposób mam przekopiować /home, żeby zachować uprawnienia, i co mam ustawić przy ponownej instalacji, żeby system z niego korzystał? Czy do ponownej instalacji mogę skorzystać z instalatora LiveCD Fedory 13? No i jak odinstalować Fedorę na starym komputerze? Z góry dziękuję za odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość, bo jestem jeszcze początkującym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2010 W takim przypadku nic mądrego nie trzeba robić. * Zainstaluj na lapku system z LiveCD, załóż nowego użytkownika, a potem zwyczajnie skopiuj pliki z pc /home/user/ O zachowywanie uprawnień martwić się trzeba, gdy przenosi się katalogi systemowe (np. /var) tam każdy plik może mieć innego właściciela, grupę i prawa dostępu. * Możesz przenieść też cały system z pc na lapka, ale to wymaga trochę więcej wprawy, więc może nie będę mieszać Ci tym w głowie . * Usuwanie fedory sprowadza się do zaorania partycji (np. przy użyciu GParted z poziomu LiveCD) i przeinstalowania windowsowego bootloadera, ale to już pytanie na forum windowsowe. Prawdopodobnie wystarczy wrzucić płytkę instalacyjną Windows i wybrać jakąś opcję naprawy. Nie wiem, nie wnikam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom123 Napisano Sierpień 1, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2010 Wielkie dzięki za pomoc Sądziłem, że będzie to trudniejsze Temat do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi