Skocz do zawartości

Jaki Router Adsl Ma Najpelszy Zasięg ?

DAREK WL.

Rekomendowane odpowiedzi

W tej chwili mam touter WiFi Pentagram 6331-42 z 1 antenką wiFi .

Po przejściu sygnału przez 2 ściany jego natężenie wynosi ok 55 - 60 % .

Czasami zrywa połączenie .

Chciałbym zasięgnąć opinii innych forumowiczów ;

Jaki router ADSL do neo daje najsilniejszy sygnał i czy zasada ; im wicej antenek na routerze tym silniejszy sygnał zawsze się sprawdza :?:

Z góry dzięki za porady :rolleyes:

najsilniejszy sygnał -> rozporządzenie ministra .... w sprawie urządzeń, które mogą być używane bez pozwolenia.

więcej anten w urządzeniu...

1. 802.11n - 3 anteny - teoretycznie max wydajność (bo 3 kanały równolegle)

2. 2 ant. (najlepiej na kawałku kabla) - umieszczasz je tam, gdzie chcesz mieć gwarantowany sygnał i problem z głowy

60% - to całkiem sporo (zakładając, że nie masz konfliktów z czymś innym na używanych przez ciebie kanałach)

Może wystarczy dokupić antenę kierunkową?

Albo wykonać coś samodzielnie ;)

http://www.heise-online.pl/networks/featur...zki-778584.html

http://www.joemonster.org/filmy/5194/Jak_z...jej_anteny_WiFi

Podobno takie "cuda" działają i to dość skutecznie.

[EDIT]

@DAREK.WL - najlepsze informacje w tej materii uzyskasz zapewne → http://www.wififorum.pl

• 3 weeks later...

No więc ponieważ rózne sposoby z dłuższą antenką WIFI lub puszką po piwie nie pomogły

kupiłem takie urządzenie które się nazywa

G.DUO Dual 11g PoE Access Point

urządzenie to opracuje w kilku trybach pracy co widać na dołą@czonym obrazku

trybyrouteraairlive1.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Jak do tej pory sprawdziłem ; urządzenie działa w trybie WISP+AP i

w trybie CLIENT[wireless]+AP Różżznica jest tylko taka że w trybie WISP router ADSL Pentagram

nie jest widoczny jako BRAMA.

Natomiast w trybie CLIENT + AP mapa sieci jest taka ;

komputer - airlive - brama - internet .

Która opcja jest lepsza ?

Czy router ADSL powinien być widoczny w sieci jako brama czy nie ?

Waldo :rolleyes: przeczytałem przed chwilą ten link co podajesz , tam pisze tak ;

Natomiast w trybie WISP, router połączony jest z dostawcą Internetu za pomocą wbudowanego modułu punktu dostępowego tworząc bezprzewodowy most. Natomiast złącza Ethernet służą do podłączenia sieci lokalnej (np. komputerów). W trybie tym nie ma możliwości bezprzewodowego łączenia się z routerem.

Coś w tym wzystkim mi się nie podoba .

Do routera ADSL net dochodzi kabelkiwm telefonicznym .

Z routera Pentagram do tego nowego urządzenia sygnał idzie już bezprzewodowo .

Na tym nowym urządzeniu są 2 antenki WIFI ;

antenka nr 1 odbiera sygnał z routera , antenka nr 2 przekazuje wzmocniony sygnał WIFI do

laptopa który odbiera go swoją wbudowaną antenką WIFI .

A oni tam piszą że

W trybie tym nie ma możliwości bezprzewodowego łączenia się z routerem.

. Celem który chciałem osiągnąć [ i osiągnałem :rolleyes: ]stosując ten Accespoint

G DUDO live air było zwiększenie natężenia sygnały WIFI który przez 2 ściany przechodzi z 1 antenkowego routera ADSL do laptopa . Bezpośrednio z routera do laptopa to na llapku pokazywało ok 50 % natężenia . Teraz po przejściu sygnału wifi przez ten accespoint pokazuje 100 % :rolleyes: . Dziwi mnie jednak dlaczeto cały ten układ działa a 2 trybach pracy accespointa a nie tylko na 1 -nym . I nie jestem pewny czy opcja serwera DHCP na accespoincie powinna być ustawiona na client czy na serwer :?:

:D

Darek, jak jeszcze rozbudujesz sobie sieć w ten sposób, to zaczniesz mieć konflikty pomiędzy własnymi urządzeniami. każde z przęseł mostu radiowego potrzebuje kanłu/ów radiowego/ych (liczba mnoga, bo n potrafi zająć 3), a tych jest ograniczona ilość. nawet te przęsła mostu to raczej "przęsła mostu" - zapewne stosujesz anteny dookólne, w przeciwieństwie do prawdziwych radiolinii, więc tłoczno się u ciebie w eterze zrobi.

zastanów się o co walczysz:

- max sygnału? (to chyba tylko dla sztuki)

- podanie bezprzewodowo sieci z ADSL? - to jaką przepływność chcesz upchnąć po radiu i czy faktycznie 110% sygnału jest do tego niezbędne.

całość czegokolwiek jest tak dobra, jak najsłabszy element. im elementów więcej, tym szansa na problem większa.

poggolaj sobie o problemach w wi-fi.

z drugiej strony, jeśli brakuje ci problemów, to sposób na ich stworzenie wybrałeś sobie oryginalny, ale docelowo chyba skuteczny. ;)

8xxa-FC - kłopotów to ja mam sporo ;

1 - mam odcisk na dużym palcu u nogi - leki przepisane przez lekarza nie pomagają . 2 - przy dużych deszczach w piwnicy gdzie zaczyna się komin widać skapującą z komina wodę . 3 niedaleko ode mnie jest zakład o statusie 'chronuonym" , przyjmują tam inwalidów , ale ja nie mogę iść do pracy bo muszę pomagać w domu coraz słabszej mamie .

Ludzie w blokach to mają dobrze ; nie muszą się przejmować o poprawioanie dachów , kominów, palić w piecu . A za to oglądają kodowane programy satelitarne poprzez kablówkę bez konieczności posiadania dekodera.