Skocz do zawartości

Oldskulowa Fedora 8 I Aktualizacja

matlin

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, to mój pierwszy dzień z Fedorą (ale nie z Linuxem, bo miałem dotychczas Kubuntu). Fedorę numer 8 wybrałem... z niecierpliwości. Miałem problemy z poprzednim distro a chciałem szybko mieć nowego. Zainstalowałem więc Fedorę 8 z czasopisma (Next, bodajże). Wkurza mnie jednak to, że nie mogę w yumie zainstalować chociażby .mp3, gdyż tych pakietów po prostu już nie ma.

A moje pytania brzmią: jakie są (i będą) konsekwencje używania starej wersji Fedory (No i jeszcze tego KDE. Wolę oldskul, ale wiem, że to wersja prawie nie wspierana ;P) i czy da się jakoś zaktualizować Fedorę 8 do tej najnowszej (ewentualnie bez tykania KDE, albo zastąpienia jakąś nakładką która by "symulowała" starszą wersję bez Plasmy).

Mam nadzieję, że Fedora przypadnie mi do gustu. Na razie jest dobrze ;)

Nie wiem czy się da zaktualizować 8 aż tak mocno, raczej by trzeba co 2 wersje, ale tego nie jestem pewnien. Korzystam z 10 ale i tak następną przucę na nowo (14 lub 15).

Konsekwencje używania starych wersji? brak aktualizacji oprogramowania a tym samym usunięcia ewentualnych luk. Jądro zaktualizujesz, oprogramowanie nie zawsze się da, no chyba że gdzieś na stronie producenta - vide Opera, Thunderbird, Firefox, Chrome, Gnome Commander, WINE.

Ja tam na razie mam 10 i nie aktualizuje bo 1. działa, 2. nie mam potrzeby aktualizacji/instalacji nówki Fedory, 3. nie chce mi się znowu grzebać w systemie.

Ja FC8 jest dziurawy to jaki jest Windows;)

Ja miałem FC1 jak na rynku były FC8, a zmieniłem nie ze względu na to że musiał bym pół systemu zaktualizować żeby zainstalować jakiś program. Tobie pewnie już też by się przydało. Może poczekaj na następną wersję i wtedy zaatakuj. Mam nadzieje że sprzęt masz w miarę dobry (dobry = niekoniecznie nowy).