matlin Napisano Sierpień 31, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2010 Witajcie, to mój pierwszy dzień z Fedorą (ale nie z Linuxem, bo miałem dotychczas Kubuntu). Fedorę numer 8 wybrałem... z niecierpliwości. Miałem problemy z poprzednim distro a chciałem szybko mieć nowego. Zainstalowałem więc Fedorę 8 z czasopisma (Next, bodajże). Wkurza mnie jednak to, że nie mogę w yumie zainstalować chociażby .mp3, gdyż tych pakietów po prostu już nie ma. A moje pytania brzmią: jakie są (i będą) konsekwencje używania starej wersji Fedory (No i jeszcze tego KDE. Wolę oldskul, ale wiem, że to wersja prawie nie wspierana ;P) i czy da się jakoś zaktualizować Fedorę 8 do tej najnowszej (ewentualnie bez tykania KDE, albo zastąpienia jakąś nakładką która by "symulowała" starszą wersję bez Plasmy). Mam nadzieję, że Fedora przypadnie mi do gustu. Na razie jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Sierpień 31, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2010 Nie wiem czy się da zaktualizować 8 aż tak mocno, raczej by trzeba co 2 wersje, ale tego nie jestem pewnien. Korzystam z 10 ale i tak następną przucę na nowo (14 lub 15). Konsekwencje używania starych wersji? brak aktualizacji oprogramowania a tym samym usunięcia ewentualnych luk. Jądro zaktualizujesz, oprogramowanie nie zawsze się da, no chyba że gdzieś na stronie producenta - vide Opera, Thunderbird, Firefox, Chrome, Gnome Commander, WINE. Ja tam na razie mam 10 i nie aktualizuje bo 1. działa, 2. nie mam potrzeby aktualizacji/instalacji nówki Fedory, 3. nie chce mi się znowu grzebać w systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Wrzesień 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2010 Multimedia do F8 zainstalujesz z freshrpms. Usuń repo rpmfusion i zainstaluj to. Kde 3 nie ma dla nowych wydań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlin Napisano Wrzesień 1, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2010 Dziękuję wam za odpowiedź. Ale coraz bardziej zastanawiam się nad pobraniem najnowszej wersji, za dużo zachodu ze starą, "dziurawą" (czyli w efekcie narażoną na ataki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Wrzesień 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2010 Ja FC8 jest dziurawy to jaki jest Windows;) Ja miałem FC1 jak na rynku były FC8, a zmieniłem nie ze względu na to że musiał bym pół systemu zaktualizować żeby zainstalować jakiś program. Tobie pewnie już też by się przydało. Może poczekaj na następną wersję i wtedy zaatakuj. Mam nadzieje że sprzęt masz w miarę dobry (dobry = niekoniecznie nowy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Wrzesień 2, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2010 Ja FC8 jest dziurawy to jaki jest Windows;) Windows jest aktualizowany. nie ma co czekać na 14. Ja bym od razu zainstalował nowszą wersję. Zależy od sprzętu, ale myślę,że ucieszysz się z przesiadki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi