misiek440 Napisano Wrzesień 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2010 Witam wszystkich. Mam problem odkąd zmieniłem procesor. Wina nie leży po stronie Fedory lecz raczej jądra, ponieważ ten sam efekt zauważyłem na Ubuntu i Debianie, mianowicie system nie wykrywa mi drugiego rdzenia/procesora. Czy da się to jakoś rozwiązać? (próbowałem różne jądra ale dalej to samo, pod Windowsem są dwa rdzenie i 2 MB pamięci podręcznej) [misiek440@Fedorka ~]$ cat /proc/cpuinfo processor : 0 vendor_id : GenuineIntel cpu family : 15 model : 4 model name : Intel(R) Pentium(R) D CPU 2.66GHz stepping : 7 cpu MHz : 2666.600 cache size : 1024 KB physical id : 0 siblings : 1 core id : 0 cpu cores : 1 apicid : 0 initial apicid : 0 fdiv_bug : no hlt_bug : no f00f_bug : no coma_bug : no fpu : yes fpu_exception : yes cpuid level : 5 wp : yes flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc up pebs bts pni dtes64 monitor ds_cpl tm2 cid cx16 xtpr lahf_lm bogomips : 5321.78 clflush size : 64 cache_alignment : 128 address sizes : 36 bits physical, 48 bits virtual power management: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2010 Może być wykryty, a nie włączony. Sprawdź czy jest widoczny cpu1 w katalogu: ls /sys/devices/system/cpu/ Możesz spróbować dodać do lini kernela w grub opcję maxcpus=2 Chociaż to się daje do ograniczenia do 2 rdzeni, a nie ich wymuszenie. Kto wie, sprawdź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek440 Napisano Wrzesień 1, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2010 Problem rozwiązany, po wyłączeniu w biosie funkcji acpi 2.0 i włączeniu normalnego acpi w trybie kompatybilności wszytko działa: [misiek440@Fedorka ~]$ cat /proc/cpuinfo processor : 0 vendor_id : GenuineIntel cpu family : 15 model : 4 model name : IntelY PentiumY D CPU 2.66GHz stepping : 7 cpu MHz : 2666.600 cache size : 1024 KB physical id : 0 siblings : 2 core id : 0 cpu cores : 2 apicid : 0 initial apicid : 0 fdiv_bug : no hlt_bug : no f00f_bug : no coma_bug : no fpu : yes fpu_exception : yes cpuid level : 5 wp : yes flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc pebs bts pni dtes64 monitor ds_cpl tm2 cid cx16 xtpr lahf_lm bogomips : 5321.97 clflush size : 64 cache_alignment : 128 address sizes : 36 bits physical, 48 bits virtual power management: processor : 1 vendor_id : GenuineIntel cpu family : 15 model : 4 model name : IntelY PentiumY D CPU 2.66GHz stepping : 7 cpu MHz : 2666.600 cache size : 1024 KB physical id : 0 siblings : 2 core id : 1 cpu cores : 2 apicid : 1 initial apicid : 1 fdiv_bug : no hlt_bug : no f00f_bug : no coma_bug : no fpu : yes fpu_exception : yes cpuid level : 5 wp : yes flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc pebs bts pni dtes64 monitor ds_cpl tm2 cid cx16 xtpr lahf_lm bogomips : 5321.77 clflush size : 64 cache_alignment : 128 address sizes : 36 bits physical, 48 bits virtual power management:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi