root4u Napisano Wrzesień 10, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2010 Zainstalowałem vsftpd dodałem do już istniejącej grupy ftp nowe konto. Następnie po przeczytaniu http://lazowski.wordpress.com/2009/07/28/k...ure-ftp-server/ tego edytowałem własny config wyszło coś takiego http://wklej.org/id/387348/ z prawami roota. Następnie wpisałem z roota komendę /etc/init.d/vsftpd start wynik (nie udało się) spróbowałem vsftpd start to wyszło: [root@localhost Damian]# vsftpd start 500 OOPS: cannot read config file: start Próbowałem nawet z przykładu 1 config ale też nie dopaliło. Co jest ? Logów w var/log/vsftpd.log nie ma tego pliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Wrzesień 10, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2010 # ls -l /etc/vsftpd/vsftpd.conf -rw------- 1 root root 4537 cze 29 16:41 /etc/vsftpd/vsftpd.conf Jeśli tak to nie mam pojęcia, może xinetd mu brakuje, o ile jest potrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root4u Napisano Wrzesień 11, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2010 ls -l /etc/vsftpd/vsftpd.conf -rw-r--r--. 1 root root 4493 09-10 18:50 /etc/vsftpd/vsftpd.conf Co to oznacza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Wrzesień 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2010 Tzn że ma prawa do tego pliku. Zawsze wykonuj komendy start, stop, restart do pliku /etc/init.d/vsftpd a nie vsftpd. Jeśli masz xinetd odpalony w tle to go zabij i sprawdź czy działa "/etc/init.d/vsftpd restart", jak nie masz to zainstaluj xinetd i sprawdź tym samym poleceniem. Jak nie masz "/etc/init.d/vsftpd" to przeinstaluj vsftpd albo ściągnij skrypt z neta, powinien zadziałać, ale głowy nie dam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root4u Napisano Wrzesień 13, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2010 Udało się odpalić status Ok (xinetd nie był odpalony) ale gdy wpisze parametry na tym samym komputerze co serwer w fillezilla dane wychodzi taki wynik: Status: Łączenie z 192.168.1.100:21... Status: Połączenie nawiązanie, oczekiwanie na wiadomość powitalną... Odpowiedź 220 Welcome to private FTP server. Polecenie: USER damianftp Odpowiedź 331 Please specify the password. Polecenie: PASS ******* Odpowiedź 500 OOPS: could not read chroot() list file:/etc/vsftpd/chroot_list Błąd: Błąd krytyczny Błąd: Nie można połączyć się z serwerem Na laptopie pod win7 x64 na tc up zatrzymuje sie na startdir= Coś jest nie tak z tym ale nie wiem co to jest nie mam tam w tym folderze co pokazuje file zilla jak go zdobyć ? chroot_list EDIT Poczytałem na Google. Stworzyłem w wskazanym miejscu co w configu plik chroot.list i wpisałem do niego nazwę użytkownika. No i jak jak loguje sie do konta po przez filezille na tym samym kompie co jest serwer (192.168.1.100:21 login hasło) to normalnie udaje mi się wchodzić, ściągać/wgrywać pliki. Jednak gdy po przez laptopa próbuje (win7 x64, TC UP) to program zawiesza się na "startdir=" Connected to 192.168.1.100 Hostname: 192.168.1.100 username=login startdir= Czy może to być wina SELinuxa ? Gdzie leży błąd ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi