Juve Napisano Wrzesień 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2010 Zainicjowałem partycję /home na centOS, nie pamiętam w jakim programie, W każdym razie mój home przestał być rozpoznawany w systemie. Podczas uruchamiania wyskakuje: fsck.ext3 unable to resolve 'LABEL=/home Home był ustawiony na /dev/sda2 Wszystko co znalazłem w necie nic mi nie mówi. Nie mogę uruchomić żadnego programu z zewnątrz (komp bez napędu), a USB, z tego poziomu shella nie da sie chyba zamontować (system plików tylko odczyt). Temat identyczny jak: Link, ale nie mam pojęcia co z czym zjeść. Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2010 Możesz uruchomić system? Jeśli tak to sprawdź czy masz taką etykietę na /dev/sda2. Jeśli brak jest etykietki na /dev/sda2 lub jest inna to przywróć właściwą. e2label /dev/sda2 # sprawdzenie etykiety e2label /dev/sda2 /home # ustawienie etykiety "/home" Poza tym możesz w /etc/fstab zamiast "LABEL=/home" wpisać bezpośrednio "/dev/sda2", ale lepiej korzystać z etykiet (LABEL=...) lub identyfikatorów (UUID=...). W wielu przypadkach jest to wygodne np. kiedy usuwasz partycję i wszystkie inne z wyższymi numerami niż usunięta zmieniają numerację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juve Napisano Wrzesień 22, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2010 Oddaje coś takiego: @:e2label /dev/sda2 /home e2label: Bad magic numer in super-block podczas próby otworzenia /dev/sda2 Nie można znaleść poprawnego superbloku systemu plików Udało mi się zdobyć obudowę usb na dysk. Testdisk pokazuje poartycję sda2 jako LVM, bez systemu plików ext3, bez pkt montowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2010 Testdisk ma opcję odzyskiwania superbloku, opcja "[ Advanced ] Filesystem Utils". A jeśli nie odzyska, to pokaże gdzie są zapasowe superbloki i wtedy możesz skorzystać z fsck.ext3 lub fsck.ext4 (zależnie od filesystemu jaki był na /dev/sda2) z opcją "-b <numer>". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juve Napisano Wrzesień 22, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2010 Nie działa. Dałem mu fsck -y -b nr bloku ; Cos się tam działo restartował się, znów to samo, powtorzyłem. Co mam teraz zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2010 [...] restartował się [...]No jak sam się restartował, to możesz tylko kombinować nad odzyskaniem danych z partycji (testdisk już znasz, jak poszukasz na forum to pewnie inne porady tez znajdziesz). Na przyszłość jak nie musisz, to nie korzystaj z LVM - odzyskiwanie ext3/ext4 na zwykłych partycjach jest imho znacznie łatwiejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juve Napisano Wrzesień 22, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2010 No jak sam się restartował, to możesz tylko kombinować nad odzyskaniem danych z partycji (testdisk już znasz, jak poszukasz na forum to pewnie inne porady tez znajdziesz). Na przyszłość jak nie musisz, to nie korzystaj z LVM - odzyskiwanie ext3/ext4 na zwykłych partycjach jest imho znacznie łatwiejsze. Na przyszłość zastanowie się 3x zanim kliknę coś głupiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi