Skocz do zawartości

Brak Akceleracji Dla Nvidii

Zagiewa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pierwszy raz miałem okazję instalować sterowniki dla karty nvidii i myślałem, że pójdzie mi to sprawniej:P Uznałem, że skorzystam z poradnika i instalowałem wedle jego zaleceń. Zaktualizowałem system F13 i obecnie mam kernela 2.6.34.7-61.fc13.i686.PAE Postanowiłem zainstalować sterownik akmod-nvidia. Instalacja poszła bez problemu. Zmieniłem wpis w pliku grub, przebudowałem initrd, ustawiłem selinux, restart i... po restarcie glxgears dało mi odrobinę lepszy wynik ale glxinfo mnie załamało - brak akceleracji - co może być nie tak? czytałem trochę ale opisy instalacji są na ogół identyczne, a jedyny opis błędu jako taki pasujący do mojego to brak kompatybilności kernela ze sterownikiem ale w akmod-nvidia chyba nie powinno być tego problemu? Wiecie co może być problemem w moim przypadku? Z góry dzięki.

Poradziłem sobie chociaż nie wiem jak... kurcze tak zacząłem motać, że nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć co spowodowało nagłe pojawienie się akceleracji. Na pewno wyłączyłem ładowanie modułu nouveau, wyłączyłem server x i starałem się zainstalować stery pobrane ze strony nvidii gdy mimo to nie mogłem tego zrobić ponieważ instalka nie potrafiła sobie znaleźć "drzewa kernela" wyszedłem z instalacji i próbowałem postawić x na nowo. Oczywiście nouveau był ciągle wyłączony przez co się nie udało. Postanowiłem usunąć linijkę w modprobe.d/blacklist.conf aby nouveau na nowo był ładowany restart a gdy serwer x się normalnie uruchomił z głupa postanowiłem sprawdzić akcelerację chociaż wiedziałem, że jej nie będzie no bo niby jak skoro tak (_na prawdę_ → naprawdę) ORT nic nie zrobiłem... a tu psikus - jest:P wyniki w glxgears z

524 frames in 5.0 seconds = 104.650FPS

na

10654 frames in 5.0 seconds = 2130.320FPS

Ten system (_na prawdę_ → naprawdę) ORT czasem potrafi mnie wkurzyć a potem mile zaskoczyć - krótko mówiąc naprawiło się samo :) na pewno jeszcze nie raz będę instalował te stery bo jak wspomniałem to były moje pierwsze starcie z Fedora i nvidia dlatego myślę, że następnym razem już będę wiedział co zrobić aby za pierwszym razem zainstalować je poprawnie.

Sterowniki Nvidii (260.XX) działają na jądrze 2.6.35 więc to nie bardzo to. Ja dalej się upieram, że po instalacji tak na wszelki wypadek:

mv /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so.bak

Zadziała to jeśli masz załadowane sterowniki Nvidii ale nie ma akceleracji (możesz to sprawdzić w zakładce OpenGl/Glx Information nvidia-settings). Nouveau też już ma akcelerację, sprawdź jakiego sterownika aktualnie używasz.