Skocz do zawartości

Duże I/O Dysku/Ów Powoduję Przywieszenie Systemu.

morsik

Rekomendowane odpowiedzi

Cholera. Jestem w kropce. Ściągnąem źródła Qt (pełne). I te całe 202MB rozpakowało się do 605, w...

0m8.195s.

Na Gentoo samo qt-core zabierało około 5ciu minut... a to jest jakieś 20MB... no i zawieszało cały system. No i na Archu podobnie było, więc co jest grane?

Chyba będę próbował Fedorę instalować na RAIDzie i próbować testy jeszcze raz. Bo coś mi tu nie pasuje :\

Jeśli się wysypie, znaczy, że coś z softwarowym raidem via mdadm jest nie tak.

Chyba to jednak nie byl problem sprzetowy. Przy ustawieniach które mam w Gentoo i które mialem w Archu (domyslne!), dyski wysiadaly.

Ale tak sobie pomyslalem, ze znalazlem kilka róznych plików gdy chcialem wylaczyc NCQ. Tak wiec zaczalem sie bawic tymi plikami (w /sys) i chyba udalo mi sie znalezc odpowiednia konfiguracje.

Opis tej konfiguracji moze bedzie troche smieszny, ale o dziwo, to mi troche (mam nadzieje, po wstepnych testach rozpakowywania...) pomoglo.

#!/bin/bash

# nie wiem co robi, ale domyslna wartosc byla jakas kosmiczna rzedu okolo 130000, i zmniejszenie jej odgrywa duze znaczenie u mnie - ustawiona mozliwa minimalna wartosc
# wlasnie wyczytalem, ze tu sie wpisuje milisekundy... choc dalej nie wiem po co
echo 2   > /sys/block/sda/device/queue_ramp_up_period
echo 2   > /sys/block/sdb/device/queue_ramp_up_period

# jak nazwa wskazuje wiecej danych czyta wprzód - nie takie glupie, bo  jak dyski sie zapchaja bede mial wiecej w pamieci (muzyka/filmy), a i  jak bedzie zadanie na kolejna porcje, to system teoretycznie nie odmówi,  bo bedzie dawal od razu wieksza porcje
# zwiekszenie read_ahead równiez bardzo mi pomoglo - domyslnie mialem 128 z tego co kojarze
# tak - wiem, ze tu drastycznie zwiekszam odczyt, jednak duze programy jak firefox czy OOO.o dzieki temu dzialaja plynniej i sie tak nie zacinaja jak przedtem
# a poniewaz moje dyski maja odczyt po 100MB/s moge sobie pozwolic na wartosci rzedu 64MB
echo 65536  > /sys/block/sda/device/block/sda/bdi/read_ahead_kb
echo 65536 > /sys/block/sdb/device/block/sdb/bdi/read_ahead_kb

# wylaczam NCQ, jakos delikatnie lepiej jest bez.
echo 1   > /sys/block/sda/device/queue_depth
echo 1   > /sys/block/sdb/device/queue_depth

W efekcie przy rozpakowywaniu (przykladowe qt-webkit) wartosci w nmon dochodza do 100% ale tylko okazjonalnie, a srednia na oko to jakies 92%. I maleja OD RAZU do normalnych uzytkowych wartosci (tj okolo 10%) po skonczeniu rozpakowywania... przedtem jeszcze przez minute-dwie byly na poziomie 100.3%

Nie jest to rozwiazanie ostateczne oczywiscie tylko taki brzydki fix... W pewnych kolejnych drastycznych momentach i tak mam lekkie przywiasy dalej, choc juz nie tak czesto jak przedtem i nie tak okrutne.

• 3 months later...

Chcialbym ponowic temat, tym razem, zdaje sie, ze znalazlem NARESZCIE(!) powód mojego problemu...

Dysk ma sektory po 4K a ja zrobilem partycje dla sektorów po 512b... Przy zapisie danych dysk musi przemielic je i przekonwertowac na inna ilosc sektorów (te 512 jest tylko wirtualne).

Tu kilka linków odnosnie mojego problemu:

A teraz problem... Mam 2 dyski po 640G, zapelnione w okolo 80%... nie posiadam innego dysku 1.5T do zrobienia backupu.

Czy jest mozliwosc przealignowania (okej, nie znam polskiego odpowiednika tego slowa...) partycji bez utraty danych, tak, aby pasowaly do struktury 4K?

Z góry dzieki za wskazówki

PS Próbowalem narzedziem pod Windowsa, partycje linuksowe widzi jako Unknown i nic z nimi nie potrafi zrobic )-;

PS2 Ech juz sam nie wiem... niby przypadlosc mam jak opisane, ale 'parted' mowi, ze dyski maja fizycznie sektory po 512B. Czy ktos mi moze to wyjasnic?

EDIT

ale z kolei tu https://wiki.archlin...Advanced_Format jest mój dysk wpisany WD6400AARS, ze posiada sektory po 4K

EDIT2

Poniewaz jest to bardzo niebezpieczne (operacje dyskowe), jesli ktos zna rozwiazanie, prosilbym o dosc dokladnie wytlumaczenie... bo to, ze mam przesunac partycje do sektora który jest podzielny przez 4096 to wiem..