gamma-zero Napisano Listopad 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2010 Mam problem z utworzeniem punktu montowania na dysku twardym Fedory 8. Chodzilo mi o to, zeby na Fedorze 8 udostepnic pod edytorem mc katalog z innego linuxa (konkretnie debiana Lenny). Ten katalog z debiana to: /mnt/backup2 chcialam do niego pod edytorem mc na fedorze zgrac okolo 40 GB plików z ftpa. Na debianie zgodnie z manualem udostepnilam ten katalog /mnt/backup2. Teraz mam problem jak na kliencie fedorze 8 podmontowac ten katalog z debiana. Wg manuala debianowego powinnam na Fedorze 8 dac cos w rodzaju: yum install nfs-common Ale na Fedorze 8 nie ma nfs-common. Poniewaz chwilowo nie znalazlam na forum fedory manuala do NFSa to zrobilam tak: W panelu graficznym GNOME w uslugach uruchomilam: netfs nfs zatrzymalam nfslock potem wyedytowalam na fedorze plik /etc/fstab i dodalam linie: 192.168.0.106:/mnt/backup2 /mnt/backup2 nfs rw,sync,hard,intr,bg 0 0 192.168.0.106 to moja Fedora 8. niestety jak daje potem: mount -a to pisze mi, ze mount point /mnt/backup2 doesnt exist. Wiem, ze nie poczytalam na forum zbyt wiele o Fedorze ale chodzi mi tylko o to aby kilkakrotnie zabezpieczyc dane z Fedory 8 ( ftp i strona) na dysku mojego drugiego linuxa. Za jakis niedlugi czas jak znajde chwile to przeinstaluje ta stara Fedore 8. Bardzo prosze o wskazówki badz skierowanie mnie do jakiegos odpowiedniego linka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2010 http://wiki.fedora.pl/wiki/NFSv4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gamma-zero Napisano Listopad 12, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2010 http://wiki.fedora.pl/wiki/NFSv4 Dzięki, wprawdzie parę razy zwątpiłam jak mi wyrzucał błędy po wklepaniu linijek ale już działa :-). Właśnie się kopiuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi