Skocz do zawartości

Problem Z Uruchomieniem Fedory 13

Vangee

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przez kilka dni korzystałem z fedory 13 i wszystko działało jak powinno. Dziś podczas włączania komputera pojawił się jakiś dziwny pasek ładowania z napisem "Fedora 13" po prawej stronie i po załadowaniu do końca nic się nie zmienia. Wczoraj instalowałem sterowniki wg tego przewodnika: http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-nvidia.html . Nie wiem czy ma to coś wspólnego z moim problemem.

Prawdopodobnie noveau Ci się nie wyłącza i masz konflikt. Jak możesz odpal w trybie tekstowym i napraw. Zobacz na nasze wiki do poradnika tam masz wszystko napisane. Dziwię się, że łazisz po jakiś angielskich stronach skoro pod nosem masz po polsku.

Pewności nie mam, ale nie miałem żadnych raportów o błędach. I jak coś to wszystko się wiesza jeszcze przed całkowitym uruchomieniem systemu, więc nie mam dostępu do konsoli itd.

A użyłem angielskiego poradnika, bo to było pierwsze co znalazłem, ale będę używał polskich stronek.

Poszukam tego, co pisałeś, esail, jak coś wyjdzie (albo i nie) to napiszę. :)

Pewności nie mam, ale nie miałem żadnych raportów o błędach. I jak coś to wszystko się wiesza jeszcze przed całkowitym uruchomieniem systemu, więc nie mam dostępu do konsoli itd.
Uruchom w trybie tekstowym. W menu GRUBa wciśnij "a", spację, "3" (bez cudzysłowu) i [ENTER].

Jeśli nie widzisz menu przy starcie, to po uruchomieniu komputera trzymaj wciśnięty lewy [sHIFT]

Przy uruchamianiu w trybie graficznym jeśli wciśniesz [ESCAPE] albo [TAB] - nie pamiętam dokładnie - to schowa się grafika ("pasek postępu" z napisem Fedora 13 po prawej w dole ekranu) i zobaczysz komunikaty systemu wyświetlane przy starcie systemu - będzie wiadomo na czym się zacina. Albo możesz wejść w edycję parametrów jądra (menu GRUB, wciśnij "a" tak jak napisałem wyżej) i usuń parametr "rhgb".

Poszukam tego, co pisałeś, esail, jak coś wyjdzie (albo i nie) to napiszę. :)
Nie ma co szukać - masz link do wiki u góry strony pod logo "fedora.pl".

• Upvote 1

Czyli tak jak napisalem wyzej. Uruchom na poziomie 3. - powinno ruszyc.

1.Sprawdz czy w /etc/modprobe.d masz plik blacklist-nouveau.conf. Jesli nie ma to utwórz i wpisz do niego

blacklist nouveau

2.Sprawdz czy w parametrach uruchamiania jadra masz poprawnie, bez zadnych literówek wpisane rdblacklist=nouveau.

3.Uruchom recznie polecenie /usr/sbin/nvidia-xconfig albo usun plik /etc/X11/xorg.conf i uruchom (wciaz w trybie tekstowym, bez uruchamiania X-ów)

X -configure

A na wszelki wypadek uruchomilbym

yum reinstall kmod-nvidia