Vangee Napisano Grudzień 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2010 Witam, Przez kilka dni korzystałem z fedory 13 i wszystko działało jak powinno. Dziś podczas włączania komputera pojawił się jakiś dziwny pasek ładowania z napisem "Fedora 13" po prawej stronie i po załadowaniu do końca nic się nie zmienia. Wczoraj instalowałem sterowniki wg tego przewodnika: http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-nvidia.html . Nie wiem czy ma to coś wspólnego z moim problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Grudzień 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2010 Prawdopodobnie noveau Ci się nie wyłącza i masz konflikt. Jak możesz odpal w trybie tekstowym i napraw. Zobacz na nasze wiki do poradnika tam masz wszystko napisane. Dziwię się, że łazisz po jakiś angielskich stronach skoro pod nosem masz po polsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2010 Jesteś pewien, że wszystkie podane na tamtej stronie polecenia wykonały się poprawnie? W szczególności operacja przebudowania initramfs? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vangee Napisano Grudzień 19, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2010 Pewności nie mam, ale nie miałem żadnych raportów o błędach. I jak coś to wszystko się wiesza jeszcze przed całkowitym uruchomieniem systemu, więc nie mam dostępu do konsoli itd. A użyłem angielskiego poradnika, bo to było pierwsze co znalazłem, ale będę używał polskich stronek. Poszukam tego, co pisałeś, esail, jak coś wyjdzie (albo i nie) to napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2010 Pewności nie mam, ale nie miałem żadnych raportów o błędach. I jak coś to wszystko się wiesza jeszcze przed całkowitym uruchomieniem systemu, więc nie mam dostępu do konsoli itd. Uruchom w trybie tekstowym. W menu GRUBa wciśnij "a", spację, "3" (bez cudzysłowu) i [ENTER].Jeśli nie widzisz menu przy starcie, to po uruchomieniu komputera trzymaj wciśnięty lewy [sHIFT] Przy uruchamianiu w trybie graficznym jeśli wciśniesz [ESCAPE] albo [TAB] - nie pamiętam dokładnie - to schowa się grafika ("pasek postępu" z napisem Fedora 13 po prawej w dole ekranu) i zobaczysz komunikaty systemu wyświetlane przy starcie systemu - będzie wiadomo na czym się zacina. Albo możesz wejść w edycję parametrów jądra (menu GRUB, wciśnij "a" tak jak napisałem wyżej) i usuń parametr "rhgb". Poszukam tego, co pisałeś, esail, jak coś wyjdzie (albo i nie) to napiszę. Nie ma co szukać - masz link do wiki u góry strony pod logo "fedora.pl". 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vangee Napisano Grudzień 19, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2010 Mailem na mysli szukanie pomocy w wiki a nie szukanie wiki. Enabling the nvidia driver: i w ostatniej linijce: /etc/rc.d/init.d/functions: line 526: 918 Przerwane "$@" [NIEUDANE] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2010 Czyli tak jak napisalem wyzej. Uruchom na poziomie 3. - powinno ruszyc. 1.Sprawdz czy w /etc/modprobe.d masz plik blacklist-nouveau.conf. Jesli nie ma to utwórz i wpisz do niego blacklist nouveau 2.Sprawdz czy w parametrach uruchamiania jadra masz poprawnie, bez zadnych literówek wpisane rdblacklist=nouveau. 3.Uruchom recznie polecenie /usr/sbin/nvidia-xconfig albo usun plik /etc/X11/xorg.conf i uruchom (wciaz w trybie tekstowym, bez uruchamiania X-ów) X -configure A na wszelki wypadek uruchomilbym yum reinstall kmod-nvidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vangee Napisano Grudzień 19, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2010 Zrobiłem wszystko jak pisałeś, ale przy reinstalce kmod-nvidia wyskoczył błąd: ERROR:dbus.proxies:Introspect error Unable to send message to PackageKit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2010 O rany, ten PackageKit... Nie używam tego i mam wyłączone, więc nie wiem jak obejść problem w trybie tekstowym. Może w coś w rodzaju killall PackageKit # albo pkill PackageKit i potem ponownie reinstalacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vangee Napisano Grudzień 19, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2010 Wielkie dzięki za pomoc, ale nadal nie chce działać... Zrobię reinstalkę systemu, nie mam na nim jeszcze bardzo ważnych danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2010 Zrobię reinstalkę systemu, nie mam na nim jeszcze bardzo ważnych danych.Tak będzie najszybciej, ale trochę szkoda, bo Linux nie Windows - nie wymaga reinstalacji przy byle problemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vangee Napisano Grudzień 19, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2010 No. Linux rzadzi, korzystalem z fedory na liveusb przez jakis czas i jest o niebo lepszy od windy. I jeszcze raz dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Grudzień 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2010 To jak juz reinstalke robisz, to postaw 14, zawsze to dluzsze wsparcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi