pitbull82 Napisano Listopad 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2004 Witam Fedorę Core mam od wczoraj. Jedną z wkurzających rzeczy jest to, w jaki sposób można sprawić, żeby ekran był położony tak samo jak ekran windowsowy, bo teraz niestety jest przesunięty w prawo Jak poprawię na monitorze pokrętłami, to jak odpalę windę, to znowu ten będzie przesunięty... Szukałem po necie, ale nie znalazłem bardzo sprecyzowanej odpowiedzi, a nie chciałbym też sobie systemu zepsuć, bo nie mam niestety czasu na zabawę w instalacje... Aha - karta graficzna GeForce 4 MX 440 nVidia PS. Taki sam problem był w Mandrake'ach z serii 9.x ale w 10.0 został już naprawiony Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej_szary Napisano Listopad 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2004 ja miałem kiedyś ten sam problem i u mnie pomogło ustawienie takiej samej rozdzielczości i odświerzania na dwóch systemach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dely Napisano Listopad 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2004 Zainstaluj sterowniki nvidia z http://www.nvidia.com/ U mnie pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Listopad 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2004 ja mam podbny problem, ale u mnie dotyczy on windowsa, na windzie obcina mi pare milimetrów, ale na linuksie wszystko jest super (kwestia tego co kto lubi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pitbull82 Napisano Listopad 21, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2004 Zainstaluj sterowniki nvidia z http://www.nvidia.com/ U mnie pomogło. Rzecz w tym, że instalując całe sterowniki do karty, boję się, że coś pójdzie nie tak i moje X'y pójdą do nieba :/ Znalazłem w necie jakiś program konfiguracyjny do XFree, ale nie wiem czy na tym sa oparte X'y w FC, bo z tego co czytałem to już nie... (o ile dobrze kojarz ę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luksky Napisano Listopad 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2004 jak nie zainstalujesz NVIDII to tak bedziesz miał, zreszta odpal sobie tuxracera i zobacz jakie żabkowanie bedzie, albo sterowniki NVIDII albo kiszka taka własnie jak piszesz. Wybór należy do CIebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pitbull82 Napisano Listopad 21, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2004 No to ... wybieram instalację sterowników Niech mnie tylko ktoś oświeci jak przejść do konsoli pod fedorą, tzn. zamknąć całe X'y, żeby środowisko graficzne było zamknięte, bo na razie mam ustawione, że za każdym razem przy uruchamianiu odpalają się X'y i nie chcę tego ruszać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Listopad 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2004 Masz 2 mozliwosci: 1. Podczas startu systemu wcisnac w Grubie "e" na klawiaturze i dopisac do argumentow kernela "3" (po spacji i bez cudzyslowiow), 2. Wpisac jako root telinit 3 to zamknie Ci X'y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Listopad 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2004 Jeśli jeszcze nie zainstalowałeś sterowników nvidii, to przejrzyj parę wątków na ten temat. Sterowniki pobrane ze strony nvidii nie wszystkim udaje się zainstalować bez problemów, a niektórym w ogóle to się nie udaje. Nie natknąłem się jednak na nikogo, kto miałby problemy z zainstalowaniem sterowników w postaci pakietów rpm z tej strony: http://petrix.se/fedora/fc3-nvidia/ Należy zainstalować pakiet 1 i 2 jednocześnie i to wszystko. Ta metoda może jednak nie zadziałać jeśli ją się zastosuje jako odtrutkę po nieudanej instalacji sterowników ze strony nvidii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pitbull82 Napisano Listopad 21, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2004 No właśnie dlatego chciałem tą intalkę jako ostateczność. Jeszcze nie zainstalowałem sterowników, bo właśnie stukam program w Delphi (nie pod Linuxem ) Rozumiem, że mam zainstalować nvidia-glx-1.0* i nvidia-glx-devel-*, a tej części do jądra nie? Mam rację? I jeśli tak, to w jakiej kolejności mam zainstalować te oba pakiety, jeśli wolno spytać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Listopad 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2004 Widocznie u Ciebie wyświetliło w innej kolejności. Trzeba zainstalować kernel-module-nvidia...rpm i nvidia-glx-...rpm (mozna wszystkie 3) Ściągnij je do jednego pustego katalogu, jak bedziesz w nim to daj rpm -ivh *.rpm . Jesli je ściągniesz do jakiegoś katalogu z innymi pakietami to po rpm -ivh po kolei wpisujesz pełne nazwy pakietów. Cały dowcip polega na tym, żeby instalować je jednocześnie, jednym poleceniem rpm -ivh kernel_itd_.rpm nvidia-glx-itd_.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pitbull82 Napisano Listopad 21, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2004 Wielkie dzięki Zrobiłem jak radziłeś / radziliście i ... o dziwo wszystko poszło jak należy - ta fedora coraz bardziej mi się podoba z Waszą pomocą Obraz jest teraz tak jak powinien być i wszystko jest OK. A tak w ogóle, to znacie może jakieś strony, na których jest jakiś DOBRY manual albo ciekawe podstawowe rzeczy dotyczące tej dystrybucji? Bo chciałbym się nieco zaznajomić z tym systemem, bo jak na razie wydaje się znacznie lepszy od Mandrake'a czy Debiana (w tym drugim to żeby coś zainstalować to można było się bawić przez tydzień). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi