Skocz do zawartości

Dziwne Zachowanie Systemu Po Zamknięciu Pokrywy Laptopa

piernik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako, że nigdy z Fedorą nie miałem problemów tak teraz po zamianie stacjonarnego komputera na laptopa nie mogę sobie poradzić.

Nawet nie potrafię dobrze opisać słowami problemu (migające okna?) więc nagrałem cały pulpit.

http://dl.dropbox.com/u/120543/out.ogv

Jak widać okna co jakiś czas migają. Nie potrafię określić tego słowami (:

Dzieje się tak ciągle czasami są dłuższe przerwy ale o ile nie zrestartuje komputera miga ciągle... Jakby się dławiło.

Dodając coś od siebie. Problem występuje tylko i wyłącznie po zamknięciu pokrywy laptopa (gdzie w ustawieniach jest zaznaczone - wygaś ekran). Wszelkie próby edycji ustawień w gconf tj. zamiast wygaś ekran wpisania 'nic nie rób' nie dają rezultatu. Po uśpieniu laptopa i wybudzeniu coś takiego się nie dzieje. Tylko i wyłącznie po zamknięciu pokrywy i ponownym jej otworzeniu.

Co do konfiguracji. To laptop HP NC4200 http://hp-compaq.katalog-notebookow.pl/notebook/hp-nc4200/

Próbowałem googlować jednak bez rezultatu, znalazłem jeden podobny wpis na forum ubuntu lecz bez żadnego odzewu był.

Uprzedzając pytania: dzieję się tak na każdej dystrybucji tj. na debianie, na debianie postawionym od zera czy na takim ubuntu... Aha i tylko na gnome, xfce sobie radzi bez problemu. Myślałem, aby wywalić gnomowe zarządzanie energią i używać tego z xfce czy lxde ale liczę na rozwiązanie problemu bez takich zabiegów.

Byłbym wdzięczny za pomoc.

IMHO problem ze sterami do grafiki. Ze specyfikacji wynika że to jakiś Intel. Jesteś na Live, więc możliwe, że po instalacji i updacie systemu będzie ok. Możliwe, że nie (-; Słyszałem, że z intelami rózne jaja są. Niestety, ja styczności nie miałęm nigdy z tym (jedynie raz w szkole odpalalem Live - chodziło przepięknie wraz z Compizem OOTB)

Live czy nie live wszedzie to samo. Akurat zrobilem na live bo nie chcialem sobie klopotu sprawiac instalujac caly system. Spróbuje po instalacji na dysk zastosowac sie do rady thof'a. Ogólnie z tym intelem tez problemów nie mam, wszystko chodzi bardzo plynnie bez najmniejszych problemów - prócz tego.

Dzieki.

-----

Sprawdzajac czy w ogole posiadam ACPI Event Deamon okazalo sie, ze nie.

Zainstalowalem, sprawdzilem ponownie - problem znikl...

Licze tylko na to, ze znikl na dobre ;p

-----

Cóz, za szybko sie cieszylem bo problem jak byl tak jest. Wylaczenie acpi tee nic nie pomaga.

Edytowane przez piernik