Skocz do zawartości

Stan Ups Pod Kde

JanuszWo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na początku polecam ups firmy Cyberpower BS850ELCD - na ich oprogramowaniu (do pobrania w formie rpm) "powerpanel" ustawiam tryb wyłączania komputera po utracie zasilania - działa. Bardzo dobrze wszystko jest opisane w man. No, fakt, że z konsoli to się robi... ale działa.

Ale pytanie mam inne. Pod gnome jest program gnome-power-manager. Tam można obserwować stan ups, a nawet chyba wprowadzać, co ma się stać przy utracie zasilania. Czemu tego nie mogę robić spod kde? Wina ich oprogramowania?

Taki jest skutek stosowania kilku srodowisk graficznych w jednym systemie operacyjnym .

Ale gdy ja to mówie to wszyscy sie na mnie oburzaja .

Ale moze kiedys doczekamy czasów gdy w Fedorze bedzie stosowane 1 srodowisko ale mocno zintegrowane z systemem zamiast 5 czy wiecej nakladek na system tekstowy :angry:

• Downvote 4

Generalnie Pana powyżej, nie słuchaj nawet jeśli mi też się nie podoba to mieszanie.

W GNOME jest gnome-power-manager a w KDE jest PowerDevil z tego co kojarzę, i on zarządza zasilaniem (baterie, AC, zasilacz). Być może umie też UPS-y. Sprawdź w konfiguracji systemu i upewnij się, że nie masz w autostarcie KDE włączonego gnome-power-manager (mógłby być konflikt przy korzystaniu z 2 demonów zasilania).

• Upvote 1