Skocz do zawartości

Upg

MC'

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem sobie stworzyć miejsce w systemie /home/place gdzie będą mogli tworzyć katalogi i pliki wszyscy użytkownicy będący w konkretnych grupach (np w grupie pulpitusers).

Więc zrobiłem jak opisano w User Private Groups.

* Jednak chciałbym aby TYLKO ten co tworzy konkretny plik/katalog mógł go zapisać_edytować/usunąć lub też administrator grupy puliptusers (administrator grupy w sensie polecenia gpasswd).

Rozwiązanie działa działa ale bez uwzględnienia *.

To rozwiązanie wykorzystuje ustawienie umask a wiadomo, że standardowo umask jest 0002. Ale czegoś takiego jak umask dla grupy nie ma... Więc nie mogę ustawić.

1. Jak można dodać funkcjonalność * ?

2. Jest jakieś alternatywne rozwiązanie?

3. Co gdybym dodał usera A o grupie podstawowej pulpitusers i katalogu domowym /home/place czy ustawiając dla niego umask ustawię go dla każdego z grupy pulpitusers w tym katalogu?

Strasznie jestem ciekaw waszych opinii i wskazówek.

Pozdrawiam

Nie mam pojęcia jak ci pomóc, ale tak na chłopski rozum: umask pewno odwołuje się do userow, wiec może będzie jakiś gmask do grup? Z tego co przed chwilą wyczytałem z wyników google'a istnieje też omask (owner). Być moze to Ci pomoze, bo pisałeś ze nie ma umask dla grup [-;

Moim zdaniem, to jest nie wykonalne przy pomocy narzedzi: umask, chmod, chgrp, chown

Jesli uzytkownik ma prawo do zapisu w katalogu to moze tez z tego katalogu usuwac.

Mozemy uzyskac jedynie udostepnianie stosowane dla katalogów ~/public_html

Moja propozycja jest taka, abys zapomnial o tym i w zamian trzymal wspólny folder w repozytorium pod kontrola wersji. Nie bedzie mialo znaczenia, czy ktos dany plik usunal, zmienil etc. Oczywiscie systemy kontroli wersji nie zostaly stworzone dla plików binarnych, ale lepszej opcji i tak nie widze.

[edit]

mysle, ze powinienes szukac czegos w ten desen: web-based-version-control-for-documents

Jesli uzytkownik ma prawo do zapisu w katalogu to moze tez z tego katalogu usuwac.

Jest jeszcze sticky bit (ustawiany np. przez chmod +t), który ogranicza usuwanie przez uzytkowników innych, niz wlasciciel pliku. Co nie oznacza, by za jego pomoca dalo sie rozwiazac problem w calosci.

ale google naprowadzilo mnie dzieki temu na to: Access_Control_List

trzeba dopisac acl do opcji montowania partycji i poczytac o selinux :)

Hmm no acl fajna rzecz daje z tego co doczytalem BARDZO FAJNY TUTORIAL

mozliwosci administracji per grupa. Czyli jak chce dodac

setfacl -m g:mojaGrupa:r-x /hatalog

to cala grupa ma prawo do rx ALE nie moge (CHYBA) wymusic by tworzacy plik(=wlasciciel pliku) w tym katalogu i z tej grupy mial do niego prawa rwx?