nowakmichal Napisano Grudzień 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2010 Witam, Mam problem z moim nowym sprzętem, mianowicie mam HP 2510p, z dyskiem twardym 80GB na złączu ZIF i mam problem z przechodzeniem w stan hibernacji (wiem, wiem... kto hibernuje linuksa...) w związku z tym, że często otwieram zamykam pokrywę chciałem by się hibernował, niestety nie chce. Wyświetla się komunikat: [86.88046] ACPI set timing mode failed status=0x300b [118.371934]ACPI set timing mode failed status=0x300b Następnie komputer się wyłącza, nie jest to wina Fedory, podobny problem miałem kilka dni wcześniej na Ubuntu, nie umiem sobie z tym poradzić. Myślałem, że chodzi o aktualizacje BIOSu, niestety problem nadal występuje. W tej chwili przyspieszyłem lekko system i stratuje w 35sekund ale wolałbym jednak hibernacje. Czy problem jest po stronie hardwareu? Procesor: Intel Core 2 Duo U7600 1.2 GHz Chipset: Intel GM965 Pamięć: 2048 MB, DDR2-667, 1x 2 GB, maks. 2 GB Karta grafiki: Intel Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, do 384 MB pamięci współdzielonej Dysk twardy: 80 GB - 4200 rpm, 80GB 4200obr/min Toshiba MK8009GAH Łączność: Intel 82566MM Gigabit Network Connection (10/100/1000MBit), Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (abgn) Napęd optyczny: LG GCC-M10N CD-RW/DVD Combo Linux 2.6.35.10-74.fc14.i686 Gnome 2.32.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2010 Z hp często są problemy z tym (tak z obserwacji forum). Jak masz taki szybki dysk to hibernacja byłaby idealnym rozwiązaniem. Możesz wypróbować mechanizmów innych niż pm-utils. Możesz spróbować skryptów uswsusp. Jednak najlepszy mechanizm hibernacji z jakim się spotkałem to Tuxonice, ale wymaga on łat w jądrze, czyli tak naprawdę osobnego jądra. Możesz spróbować czegoś poszukać http://www.google.pl/search?hl=pl&safe=off&client=opera&hs=VAk&rls=en&q=tuxonice+fedora&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai= . Miałem taką sytuację na starym lapku, gdzie niby się hibernował, ale jak włączałem kompa to uruchamiał się świeży system i Tuxonice załatwił sprawę. Możesz też przeczytać ten artykuł dotyczący pm-utils https://wiki.archlinux.org/index.php/Pm-utils (nie fedora) może znajdziesz coś dla siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowakmichal Napisano Styczeń 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2011 Dziękuje bardzo za odpowiedź, Zainteresowałem się bliżej TuxOnIce, szukając dalej znalazłem strone Matthiasa Henslera który to zajął się Fedorą, SWSUSP zamieścił tam link do już przygotowanego jądra do F14. Moje pytanie brzmi czy bezpiecznie jest to instalować u siebie? Wydaje mi się że nie dysponuje wiedza by samodzielnie spatchować jądro a bardzo przyjemnie by było gdyby to zadziałało. Nigdy nie kompilowałem samodzielnie, także mam zerowe doświadczenie w tej materii. Czy jest szansa że się uda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2011 Czy jest szansa że się uda? Spróbuj, komputer Ci przez to nie wybuchnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi