coolman Napisano Styczeń 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2011 Witam jestem tu nową osobą więc mam nadzieję, że wstawiłem temat w dobre miejsce. Wcześniej bawiłem się trochę w ubuntu a od niedawna przesiadłem się na Fedore 13. Chciałem ostanio pobawić się Xsami. Problem polega na tym, że gdy uruchamiam drugi serwer X'ów komendą X :1 to występuje problem: [coolman@localhost ~]$ X :1 X.Org X Server 1.8.2 Release Date: 2010-07-01 X Protocol Version 11, Revision 0 Build Operating System: x86-10 2.6.32-44.el6.x86_64 Current Operating System: Linux localhost.localdomain 2.6.34.7-66.fc13.i686 #1 SMP Wed Dec 15 07:40:25 UTC 2010 i686 Kernel command line: ro root=/dev/mapper/VolGroup-lv_root rd_LVM_LV=VolGroup/lv_root rd_LVM_LV=VolGroup/lv_swap rd_NO_LUKS rd_NO_MD rd_NO_DM LANG=en_US.UTF-8 SYSFONT=latarcyrheb-sun16 KEYBOARDTYPE=pc KEYTABLE=pl2 rhgb quiet Build Date: 13 September 2010 07:04:27PM Build ID: xorg-x11-server 1.8.2-4.fc13 Current version of pixman: 0.18.0 Before reporting problems, check http://bodhi.fedoraproject.org/ to make sure that you have the latest version. Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting, (++) from command line, (!!) notice, (II) informational, (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown. (==) Log file: "/var/log/Xorg.1.log", Time: Sun Jan 2 15:38:04 2011 (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d" (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d" resize called 1440 900 The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports: > Warning: Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols > Ignoring extra symbols Errors from xkbcomp are not fatal to the X server Zupełnie nie wiem co zrobić aby to naprawić szukałem w internecie jest trochę na ten temat, ale niestety nic co by mi pomogło. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2011 Otóz twój nowy XSerwer dziala Mozesz go zobaczyc naciskajac Ctrl-Alt-F7 (XSerwer 0 dziala na Ctrl-Alt-F1). Zauwaz, ze twoje polecenie nie zwraca bledu - nie ladujesz tez z powrotem w wierszu polecen. Zapewne otrzymales czarny ekran, który zabiles przez Ctrl-Alt-Backspace. Jezeli nie ufasz temu XServerowi, kaz mu wyswietlic jakies okno. W tym celu przejdz do XSerwera 0 (Ctrl-Alt-F1), otwórz nowy terminal i wpisz tam: xterm -display :1 -geometry 100x100 po czym przejdz na tamtem Xserver. Okno powinno sie wyswietlic, powinien sie tez pojawic kursor. Wpisz w tamtym xtermie polecenie metacity & czy tez dla lepszego uzmyslowienia sytuacji "icewm". Na ekranie 1 zacznie dzialac menedzer okien. To, co uruchomiles, to po prostu stworzenie nowego ekranu i NIC ponadto. Dlatego serwer jest "goly" i nic nie widac. Jezeli chcesz czegos przytomniejszego, uzyj polecenia gdmflexiserver Ono uruchamia tzw. nowy login GDM. Zwaz, ze nie zalogujesz sie nim dwa razy do GNOME, bo on na to nie pozwoli. Zreszta zobaczysz 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coolman Napisano Styczeń 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2011 Otóż twój nowy XSerwer działa Możesz go zobaczyć naciskając Ctrl-Alt-F7 (XSerwer 0 działa na Ctrl-Alt-F1). Zauważ, że twoje polecenie nie zwraca błędu - nie lądujesz też z powrotem w wierszu poleceń. Zapewne otrzymałeś czarny ekran, który zabiłeś przez Ctrl-Alt-Backspace. Jeżeli nie ufasz temu XServerowi, każ mu wyświetlić jakieś okno. W tym celu przejdź do XSerwera 0 (Ctrl-Alt-F1), otwórz nowy terminal i wpisz tam: xterm -display :1 -geometry 100x100 po czym przejdź na tamtem Xserver. Okno powinno się wyświetlić, powinien się też pojawić kursor. Wpisz w tamtym xtermie polecenie metacity & czy też dla lepszego uzmyslowienia sytuacji "icewm". Na ekranie 1 zacznie działać menedżer okien. To, co uruchomiłeś, to po prostu stworzenie nowego ekranu i NIC ponadto. Dlatego serwer jest "goły" i nic nie widać. Jeżeli chcesz czegoś przytomniejszego, użyj polecenia gdmflexiserver Ono uruchamia tzw. nowy login GDM. Zważ, że nie zalogujesz się nim dwa razy do GNOME, bo on na to nie pozwoli. Zresztą zobaczysz O wielkie dzięki sprawdzałem przed chwilą to i działa, ale jeszcze nie do końca bo mam jeszcze jedno pytanie związane z tym. Nie wyjaśniłem do końca co chce dokładnie z tym zrobić i jeszcze nie działa mi w 100%. Dzięki wielkie i tak za odpowiedź jutro jak będę miał chwilę to pokombinuje i jak nie dam rady to napisze o co mi dokładniej chodziło. Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2011 fajne, mały wrapper na to #!/bin/bash i=0 while : ; do if [ -f /tmp/.X${i}-lock ] ; then ((i++)) else X=$i break fi done echo DISPLAY=:$X.0 nohup X :$X -ac -quiet & # xinit -- :$X shopt -s expand_aliases alias x='sleep 1 ; DISPLAY=:$X.0 nohup' x metacity & x xterm -geometry 100x100 & ale jest jeden straszny problem, bo nie można używać niektórych programów jednocześnie :/ np. nautilus na tym samym koncie. Da się to obejść? * można z takich X-ów wyjść jakoś inaczej niż Ctrl-Alt-Backspace ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coolman Napisano Styczeń 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2011 Coś mi jednak nie działa :-/ Chodzi o to, że przełączam się na inny terminal Ctrl-Alt-F2 i wpisuje tam X -ac :1 następnie wracam na terminal pierwszy kombinacją klawiszy Ctrl-Alt-F1 i wpisuje xclock -display :1 -geometry 100x100. Tylko,że po tym jak się przełączę na terminal w którym odpaliłem X -ac :1 to xclock mi się nie pokazuje :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2011 według Twojego scenariusza, to u mnie zegarek ląduje się na Ctrl-Alt-F3 widać numer konsoli, a ekranu nijak mają się do siebie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coolman Napisano Styczeń 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2011 według Twojego scenariusza, to u mnie zegarek ląduje się na Ctrl-Alt-F3 widać numer konsoli, a ekranu nijak mają się do siebie. u mnie ląduje na Ctrl-Alt-F7 więc działa mi chociaż ląduje tam gdzie nie pomyślałem. dzięki za pomoc wielkie :-) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2011 borzole, istnieje duży problem z wymianą informacji między programami polegającymi na procesie gnome-session, który utrudnia lub nierzadko uniemożliwia uruchomienie dwóch równoległych sesji(dwa ekrany, dwa gnome'y, jeden użytkownik). Podobnie w Windows, tam jednak da się ustanowić równoległą sesję zdalną. Tutaj nie. Mowa oczywiście o sesji GNOME. Zanim GDM obsługiwał opcję "Przełącz użytkownika", o ile pamiętam w Mandrake 9.0, próbowałem wymuszać ustanawianie dwóch sesji - efekt był przedziwny. Teraz zapewne jest to łatwiejsze, ale pojawią się inne problemy, np z widocznością zamontowanych woluminów(prawdopodobnie do czasu pełnej migracji do udev-extras) czy też z NetworkManagerem. Wątpliwości w tym zakresie wyrażał sam Havoc Pennington: https://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=83835 i to, jak widać, już dość dawno Cheers. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi