morsik Napisano Styczeń 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2011 to może na początek zrestartuj bazę tak jak thof pisze. zrobisz to : Mój nick to morsik, a nie thof, ale spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2011 Hehe no właśnie, bazy oracla to ja w życiu na oczy nie widziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Styczeń 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2011 Heh...ale wtopa, przepraszam. Pisałem to po dłuuuugim weekendzie, który intensywnie wykorzystywałem. A wracając do tematu: @Jasiek_M co oznacza "Nic..." ? Jesteś w stanie podpiąć się do bazy np. SQLDeveloperem? (to taka aplikacja napisana w Javie która podpina się do bazy Danych Oracla). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2011 BTW. Ostatnio się bawiłem OOBase i on zdaje się też potrafi się z Oraclem połączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Styczeń 10, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2011 Ehhh sprubowalem zainstalowac developera, ale niestety nie poszedl na standardowej maszynie tylko wymagal jdk(w sumie firmowanego przez ta sama firme) i teraz jak dinstalowalem dalej wola: Type the full pathname of a J2SE installation (or Ctrl-C to quit), the path will be stored in ~/.sqldeveloper/jdk Podaje mu pelna sciezke dostepu do Javy i nic:/ Type the full pathname of a J2SE installation (or Ctrl-C to quit), the path will be stored in ~/.sqldeveloper/jdk /opt/sun/javadb Error: /opt/sun/javadb/bin/java not found Edit: Poleceniem erase usunalem sqldeveloper i zainstalowalem od nowa ale dalej nie dziala i prosi o link do javy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Styczeń 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2011 Wydaje mi się że tu możesz znaleźć odpowiedź: http://download.oracle.com/docs/cd/B25329_01/doc/admin.102/b25107/network.htm#BHCBCFBA Jest tam dość długi opis tego co można/należy sprawdzić. Zakładam że chcesz się dostać do tej strony: http://download.oracle.com/docs/cd/B25329_01/doc/admin.102/b25107/getstart.htm#BABHJAGE Zostaw na razie SQLDevelopera i przejdź przez to co opisane w linkach powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Styczeń 11, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2011 Wydaje mi sie ze tu mozesz znalezc odpowiedz: http://download.oracle.com/docs/cd/B25329_01/doc/admin.102/b25107/network.htm#BHCBCFBA Jest tam dosc dlugi opis tego co mozna/nalezy sprawdzic. Zakladam ze chcesz sie dostac do tej strony: http://download.oracle.com/docs/cd/B25329_01/doc/admin.102/b25107/getstart.htm#BABHJAGE Zostaw na razie SQLDevelopera i przejdz przez to co opisane w linkach powyzej. Tylko problem polega na tym ze ta strona sie nie wyswietla w ogóle a oni kaza z niej korzystac by odblokowac reszte Ale jest dobrze, dowiedzialem sie ze cala baza lezy, niby startuje, niby sie zatrzymuje, niby commandline sie odpala ale: ERROR: ORA-01034: ORACLE not available ORA-27101: shared memory realm does not exist Linux Error: 2: No such file or directory spróbuje ja odinstalowac i zainstalowac ponownie... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Edit: W internecie jest by przed instalacja stworzyc uzytkownika Oracle,grupe dba i na dac mu przynaleznosc do tej grupy+ sporo innych rzeczy, problem w tym ze dokladnie to samo robi konfigurator podczas automatycznej konfiguracji bazy i dlatego zawsze to pomijalem... moze to jest to? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Edit2: Dziwne, ponowna instalacja pomogla, mimo ze przebiegla tak samo jak poprzednia(Wtedy tez dzialalo do chwili aktualizacji systemu- przynajmniej tak mialem na laptopie[tam pierw instalowalem baze a jak sie wywalila instalowalem na stacjonarnym PC i od razu wywalona]) jedyna róznica ze wczesniej chyba sporo krócej sie konfigurowala... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Edit3: I po ponownym uruchomieniu komputera znowu nie dziala z tym ze SQL command line dziala a tylko home bage nie odpowiada ale jestem na tropie. Podczas odpalania HP na uzytkowniku Oracle tez nici, ale wywalilo Alert SELinuxa ze oracle-xe zostalo zablokowane... "ignore" i nagle dzialalo az do wylogowania W konfiguracji SeLinuxa w zakladce zmienne logiczne zaznacylem 2x"dbadm" i 1x mysql. Jak narazie nici, ale nie mam sily juz sie meczyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Styczeń 23, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2011 Ok, poddalem sie. Instaluje 11-ke. Brakowalo parunastu pakietów ale szczesliwie yum je znalazl jednak sa problemy -cos nie wykrywa jednego pakietu który sam musialem zainstalowac(pdksh-5.2.14 w wersji dla RHEL bo dla Fedory brak) a poza tym to jestem coraz blizej:P P.S Sciagnalem inna wersje tego pakietu(w .rpm a nie skrypcie) i dziala... zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi