czirman Napisano Styczeń 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2011 Witam Nie mogę skompilować źródeł do książki "Thinking in JAVA" przy pomocy anta. Wyskakuje następujący problem [czirman@laptop src]$ ant Buildfile: build.xml run: build: BUILD FAILED /home/czirman/workspace/TIJ4/src/build.xml:51: The following error occurred while executing this line: /home/czirman/workspace/TIJ4/src/object/build.xml:29: J2SE5 required Total time: 0 seconds Pododawałem zmienne środowiskowe z tym związane w następujący sposób export JAVA_HOME=/usr/lib/jvm/java-1.6.0-openjdk-1.6.0.0.x86_64/bin/java export PATH=$PATH:/usr/lib/jvm/java-1.6.0-openjdk-1.6.0.0.x86_64/bin export CLASSPATH=/usr/lib/jvm/java-1.6.0-openjdk-1.6.0.0.x86_64/jre/lib Jednak nadal nie działa. Nie wiem dokładnie w czym tkwi problem w ancie, javie czy czymś innym. Na necie znalałem tylko to dotyczące akurat tego problemu: Problem z ant Tam pisze że java jest niewłaściwa, tylko że zainstalowałem ją dokładnie z poradnika a w Eclispie nie sprawia problemu. Proszę o pomoc albo przynajmniej podpowiedzenie jakiegoś tropu Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2011 W linku, który podales masz wytlumaczone co facet zrobil, zeby dzialalo - musisz zmienic pliki konfiguracyjne anta tak, zeby szukaly javy 1.6 a nie 1.5. Mysle, ze nalezy to zrobic bezposrednio w plikach albo uzyc zmiennych, zeby build.xml korzystal z Twojej zmiennej JAVA_HOME. Sprawdz co masz w liniach 51. w /home/czirman/workspace/TIJ4/src/build.xml oraz 29. w /home/czirman/workspace/TIJ4/src/object/build.xml Jesli te build.xml nie sa monstrualnie wielkie, to mozesz je tutaj wkleic (oczywiscie wklej miedzy znaczniki [codebox][/codebox]) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czirman Napisano Styczeń 12, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2011 Faktycznie zmieniłem na w plikach konfiguracyjnych na wersję 1.6 i poszło. Dziękuje za poświęcony czas [sOLVED] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi