Skocz do zawartości

Jak Zdiagnozować Problem?

Semutachi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam dziwny problem z Fedorą. Otóż czasem zdarza się, że system odmówi posłuszeństwa tzn. tracę dźwięk, przestaje działać myszka, touchpad i klawiatura a na koniec gaśnie ekran. I tu moje pytanie: jak mogę dojść do tego co powoduje ten błąd. Dodam, że występuje on losowo, zazwyczaj co dwa dni, dotyczy tylko Linuksa (Win7 nie ma akurat tego problemu).

Laptop Acer Asspire 5536

Fedora 14 2.6.35.10-74.fc14.x86_64

[EDIT]

W temacie zjadłem literkę 'a', miało być "zdiagnozować".

Edytowane przez WalDo
Dodałem "zjedzona" literkę w tytule.

Jak tylko zacznie coś się niedobrego dziać to sprawdź czy w dmesg nic dziwnego się nie pojawia, np. w stylu kernel BUG... Ogólnie to w każdej chwili masz dostęp do pełnych logów w /var/log/everything.log (everything.log.1, everything.log.2 itd. to starsze). Przeszukaj je pod kątem słów BUG.

Wczoraj dwa razy wystąpił ten błąd. Co do dmesg to nie jestem w stanie sprawdzić czy pojawia się coś w stylu kernel bug. W pliku /var/log/dmesg wpisy kończą się na linijce

[   18.456045] SELinux: initialized (dev binfmt_misc, type binfmt_misc), uses genfs_contexts

Nie wiem czy to coś da ale wklejam ostatnie błędy, które wystąpiły przed zawieszeniami

Jan 15 21:03:51 MinasTirith dbus: [system] Rejected send message, 3 matched rules; type="method_call", sender=":1.62" (uid=500 pid=2742 comm="/usr/bin/python) interface="org.freedesktop.DBus.Introspectable" member="Introspect" error name="(unset)" requested_reply=0 destination=":1.55" (uid=0 pid=2392 comm="/usr/bin/python))
Jan 15 21:03:51 MinasTirith setroubleshoot: [dbus.proxies.ERROR] Introspect error on :1.55:/org/fedoraproject/Setroubleshootd: dbus.exceptions.DBusException: org.freedesktop.DBus.Error.AccessDenied: Rejected send message, 3 matched rules; type="method_call", sender=":1.62" (uid=500 pid=2742 comm="/usr/bin/python) interface="org.freedesktop.DBus.Introspectable" member="Introspect" error name="(unset)" requested_reply=0 destination=":1.55" (uid=0 pid=2392 comm="/usr/bin/python))
(komunikaty od dhclient i NetworkManager)
Jan 15 21:04:16 MinasTirith nm-dispatcher.action: nm_dispatcher_action: Invalid connection: '(null)' / 'connection setting not found' invalid: 1

Jan 15 21:43:27 MinasTirith dbus: [system] Rejected send message, 3 matched rules; type="method_call", sender=":1.59" (uid=500 pid=2563 comm="/usr/bin/python) interface="org.freedesktop.DBus.Introspectable" member="Introspect" error name="(unset)" requested_reply=0 destination=":1.52" (uid=0 pid=2217 comm="/usr/bin/python))
Jan 15 21:43:27 MinasTirith setroubleshoot: [dbus.proxies.ERROR] Introspect error on :1.52:/org/fedoraproject/Setroubleshootd: dbus.exceptions.DBusException: org.freedesktop.DBus.Error.AccessDenied: Rejected send message, 3 matched rules; type="method_call", sender=":1.59" (uid=500 pid=2563 comm="/usr/bin/python) interface="org.freedesktop.DBus.Introspectable" member="Introspect" error name="(unset)" requested_reply=0 destination=":1.52" (uid=0 pid=2217 comm="/usr/bin/python))
(komunikaty od dhclient i NetworkManager)
Jan 15 21:43:43 MinasTirith nm-dispatcher.action: nm_dispatcher_action: Invalid connection: '(null)' / 'connection setting not found' invalid: 1

Nie wiem czy to cos da...

No nam raczej nie da, ale im https://bugzilla.redhat.com/ juz tak. To co wkleiles to bledy selinux, które moga pojawic sie w konsekwencji wystapienia bledów w innych aplikacjach (np. python), ale mozesz spróbowac wylaczyc selinuksa i zobaczysz czy to cos zmienia. Co do dmesg to raczej chodzilo mi o monitorowanie go w czasie dzialania systemu, kiedy zaczyna sie sypac, ale jeszcze cos dziala. Mozesz odpalic w jednej konsoli tail -f /var/log/dmesg.log (zmiany beda pojawialy sie na ekranie na biezaco). W pliku /var/log/everything.log lub /var/log/messages.log nie ma nic zwiazanego ze slowem bug lub jakies inne bledy? Szukaj od konca pliku.

możesz spróbować wyłączyć selinuksa i zobaczysz czy to coś zmienia

Wyłączyłem go i jedyne co zauważyłem to poprawne działanie Dropboxa.

Co do dmesg to raczej chodziło mi o monitorowanie go w czasie działania systemu, kiedy zaczyna się sypać, ale jeszcze coś działa.

Nie da się. Gdy występuje podany wcześniej problem momentalnie gaśnie monitor i jedyne co mogę zrobić to reset.

Możesz odpalić w jednej konsoli tail -f /var/log/dmesg.log

W tym pliku (/var/log/dmesg) mam zapisywane tylko komunikaty ze startu systemu.

W pliku /var/log/everything.log lub /var/log/messages.log nie ma nic związanego ze słowem bug lub jakieś inne błędy? Szukaj od końca pliku.

Występują jakieś błędy ale na długo przed zawieszeniem.

Od jutra zamierzam zainstalować inne dystrybucje, aby sprawdzić czy problem dotyczy tylko Fedory.