Jusko Napisano Luty 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2011 Witam. Coś przespałem, czy gpk-update-viewer przestał wymagać roota do instalowania aktualizacji? Zdziwiłem się, gdyż włączam dziś komputer, pokazuje się ikona aktualizacji, pobiera pakiety i zaczyna instalować...ale hola - nie dawałem uprawnień do instalacji aktualizacji. Czy od niedawna wprowadzona została jakaś nowa kontrola uprawnień i do aktualizacji nie jest wymagany root, czy było tak zawsze i dziwnym trafem dopiero zwróciłem na to uwagę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Luty 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2011 Kiedyś trzeba było podawać hasło, obecnie od F13 (?) już nie trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2011 Super To jest powód, dla którego staram się usunąć wszelkie automaty. Potem zdziwienie "działało i nie działa o_O". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Luty 14, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2011 A nie wiecie jak znów przywrócić możliwość roota? Zapytam jeszcze na zagranicznym forum. Przecież to bez sensu rozwiązanie - jako administrator własnego kompa to jeszcze jakoś ujdzie, ale gdyby używało go wiele osób mogę stracić kontrolę nad tym co jest po staremu a co było zaktualizowane. Dobrze że jeszcze packagekit pyta się o hasło i zwykły user nie może nic zainstalować, choć obiło mi się o ucho, że przez pewien czas była taka możliwość, choć pod gradem złości społeczności wrócili do obowiązkowego roota (i dobrze, bo dopiero wtedy można by stracić kontrolę nad tym co jest instalowane w systemie a co usuwane). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Luty 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2011 Jeśli się nie mylę to tylko na screen :0 można bez hasła. Więc każdy na VNC, NX itd. chyba nie będzie mógł tego zrobić. Wyłączyć w prosty sposób chyba się nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Luty 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2011 Generalnie jest tak ze opcja autoupdate bez roota dziala tylko dla podpisanych pakietow z repozytoriow. Z niepodpisanymi nie zadziala. Ja mam wywalone wszystkie automaty i updaty robie z palca w konsoli yumem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Luty 14, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2011 Generalnie dla mnie bez róznicy z palca czy nie. Updaderem jest tyle wygodniej, ze nie klepiemy w klawisze Na powaznie - gpg viewierem mam ten plus, ze czasem lubie podejrzec sobie od czego dana aktualizacja jest (czasami jest krótkie info jaka role w systemie pelni aktualizowany wlasnie pakiet) i wybrac sobie które pakiety uaktualnic. Wprawdzie czasem opisy sa tak techniczne ze i tak nie wiem z tego nic, niemniej moge jakos podejrzec opis pakietu XYZ, który wlasnie ma zostac zaktualizowany? Lub za pomoca yuma zaktualizowac tylko wybrane przez siebie pakiety. Wprawdzie to nie jest istotne, lecz pytam z ciekawosci, gdyz co by nie bylo, i tak aktualizuje sie wszystko jak leci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi