slavinho Napisano Luty 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2011 Nie mogę sobie poradzić z uruchomieniem urządzenia wielofunkcyjnego Samsung CLX-3175. Ściągnąłem sterowniki ze strony producenta, zainstalowałem i nic. Skanera w ogóle nie widzi, po uruchomieniu xsane: brak dostępnych urządzeń. Drukarka jest widoczna ma łączność z komputerem, bo jak wejdę w ustawienia z panelu Samsunga to się włącza. Jednak niestetye nie drukuje, pojawia się jakiś błąd drukarki. Oczywiście pod innymi systemami działa. Proszę o pomoc, bo na forum nie znalazłem wskazówek, które by mi pomogły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Luty 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2011 To urządzenie działa po WiFi/LAN czy USB? Jaki błąd drukarki się pojawia? Dołącz komunikat lub screen. Działa pod innymi systemami, czyli Linuksami? Próbowałeś w System->Administracja->Drukowanie usunąć drukarkę i dodać ją ręcznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavinho Napisano Luty 15, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2011 Urządzenie jest podłączone przez USB. Pojawia się błąd: "Błąd konfiguarcji drukarki. Brak filtru druku dla drukarki "Samsung-CLX-3170"". Zainstalowałem też pobrany ze strobny producenta program do konfiguracji (Unified Driver Configurator). Można tu dodać, usunąć i konfigurować urządzenia. No i drukarka jest widoczna, a skanera w ogóle nie ma. Jakaś łączność z nią jest, bo jak wchodzę w ustawienia to drukarka daje oznaki życia (yzn. nagrzewa się i coś jej tam mruga). Wnioskuję z tego, że chociaż port jast wybrany dobrze. Ręcznie też dodawałem - bez rezultatu. Pod innymi dystrybucjami działa. Próbowałem pod Mint, Ubuntu, PCLinuxOS i Mandriva. A czy środowisko graficzne może mieć jakieś znaczenie? W powyższych używałem KDE, Gnoma i LXDE, a w Fedorze mam xfce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavinho Napisano Luty 22, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2011 Ma ktoś jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Luty 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2011 A wejdz moze na strone CUPS (http://localhost:631) i dodaj sobie recznie drukarke. Co do skanowania to spróbuj uzyc cos innego niz xsane np. simplescan. I zerknij sobie tu: http://www.openprinting.org/printer/Samsung/Samsung-CLX-3175 i tu: http://foo2qpdl.rkkda.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Luty 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2011 Wyniki polecen lsusb scanimage -L sane-find-scanner Te dwa ostatnie zarówno jako root jak i zwykly szkodnik. Jesli szkodnik nie mialby dostepu do skanera a root tak to wtedy robisz cos podobnego Jesli chodzi o drukarke to wyglada ze cos nie tak ze sterownikiem? Usun sterownik, drukarke i jeszcze raz zainstaluj. Moze test innego sterownika by sie przydal. Na testy wylacz selinuxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi