bojus Napisano Luty 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2011 Podczas ładowania systemu grub nie rozpoznaje wpisów w menu.lst Plik wyglada nastepujaco: ==================================================== default=0 timeout=10 splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz title Red Hat Enterprise Linux AS (2.4.21-32.0.1.ELsmp) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.4.21-32.0.1.ELsmp ro root=LABEL=/ initrd /initrd-2.4.21-32.0.1.ELsmp.img title Red Hat Enterprise Linux AS-up (2.4.21-32.0.1.EL) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.4.21-32.0.1.EL ro root=LABEL=/ initrd /initrd-2.4.21-32.0.1.EL.img title memtest86+ root (hd0,0) kernel /memtest.bin ========================================= Trzy ostatnie linie zostały dopisane przeze mnie: title memtest86+ root (hd0,0) kernel /memtest.bin Mimo tego, RedHat podczas bootowania pokazuje tylko: Linux AS Linux AS-up Może ktoś miał w przeszłości podobny problem? Z góry dziekuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Luty 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2011 Sprawdź, czy przypadkiem nie masz kilku plików menu.lst (co może być pozostałością po instalacji wielu systemów lub reinstalacji). Mogą być w /etc/grub.conf, /boot/* /boot/grub/*. BTW. RHEL3? Gdzie Ty to znalazłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bojus Napisano Luty 16, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2011 hej, mam dwa grub.conf: # locate grub* /boot/grub/grub.conf /etc/grub.conf aqle obydwa sa zmienione poprawnie, a ja dalej podczas bootowania nie widze opcji memtest... A co miałeś na mysli pytajac o RHEL3 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2011 Nie wiem jak w RHEL, ale w Fedorze plik nie nazywa sie memtest.bin tylko memtest86+-4.10, wiec warto sprawdzic co tak naprawde siedzi w /boot Poza tym po zainstalowaniu paczki memtest86+ wystarczy wywolac jako root polecenie memtest-setup Wlasciwy wpis zostanie automatycznie dodany do /boot/grub/grub.conf Co do RHEL3 to pozwole sobie odpowiedziec za _Pata. Chodzi o wersje http://www.redhat.com/promo/Red_Hat_Enterprise_Linux6/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bojus Napisano Luty 17, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2011 hej, dzieki za odpowiedz. Tu raczej jest problem Z grub-em, a nie memtest-em. Memtest moze byc wywolywany zarowno z systemu jak i z plytki lub nawet usb. Podobnie jest wiele sposobow na jego instalacje. W Twoim przypadku zapewne byl to pakiet rpm. Ja u siebie na fedorze wykorzystalem prekompilowany pakiet, ktory umiescilem w katalogu /boot i nastepnie dodalem odpowiednia stanze w pliku konfiguracyjnym, tak aby uwzglednil memtest i śmiga bez problemu. Natomiast na RedHacie nie działa... Tylko, ze tutaj mam chyba w ogole problem z grubem, poniewaz "zahaszowałem" inne wpisy, pozostawiajac tylko jedna wersje systemu, a przy starcie maszyny on pokazuje dwie(nawet te skomentowana :-) ) I mam małą zagwostkę. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Luty 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2011 Spróbuj przeinstalować GRUB-a. grub-install /dev/hda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bojus Napisano Luty 17, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2011 czesc, juz sie chyba znalazłem odpowiedz... jest to system administrowany przeze mnie, ale instalacja i konfiguracja nie należy do mnie, wiec nie pomyslalem o innym bootloaderze. Z przyzwyczajenia pomyslałem o grubie. Ludzie, którzy przekazali do utrzymania system, zainstalowali paczki gruba i lilo: # rpm -qa | grep -i lilo lilo-21.4.4-23.1 # rpm -qa | grep -i grub grub-0.93-4.3 a aktywny jest: # grubby --bootloader-probe lilo Dzieki za pomoc, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Luty 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2011 Podejrzewam, że nikt gruba nie zainstalwoał specjalnie. Zdaje się, że jest on wymagany przez kilka pakietów (ah to dependency hell (-; ), stąd problem. Podejrzewam, że gruba nie usuniesz [-; Głowy, oczywiście nie daję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi