Mikołaj Napisano Luty 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2011 mam takie pytanie, gdzie są zdefiniowane następujące (globalne) aliasy (fedora 14)? bo szukam i znaleźć nie mogę. [mag@mag-lap ~]$ alias alias grep='grep --color=auto' alias l.='ls -d .* --color=auto' alias ll='ls -l --color=auto' alias ls='ls --color=auto' alias mingw32-env='eval `rpm --eval %{_mingw32_env}`' alias vi='vim' alias which='alias | /usr/bin/which --tty-only --read-alias --show-dot --show-tilde' chcę dodać kilka swoich ale właśnie nie wiem gdzie je najlepiej dodać, żeby było ja należy ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Luty 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2011 Dodaj je w swoim . bashrc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Luty 27, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2011 no tylko też chcę żeby były globalne, więc chyba raczej do /etc/bashrc, chciałbym dodać tam gdzie są zdefiniowane te domyślne, żeby było w jednym miejscu, bo w /etc/bashrc są jakieś dziwne rzeczy ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Luty 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2011 Zdecydowanie lepiej dodać aliasy do ~/bashrc, jeśli koniecznie chcesz żeby były globalne to na początku /etc/bashrc jest wpis jak to zrobić. Odpowiadając na twoje pytanie: w katalogu /etc/profile.d/ są skrypty które generują aliasy podczas logowania się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Luty 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2011 Nie dotykaj /etc/bashrc, bo może on zostać zmieniony podczas aktualizacji i cały misterny plan pójdzie w piz** utwórz plik z końcówką *.sh w /etc/profile.d/ a zostanie wczytany na końcu przy przetwarzaniu /etc/bashrc oraz /etc/profile 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Luty 27, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2011 właśnie tego mi było trzeba ;] krążyłem w tym folderze, ale nie zaglądałem to wszystkich plików i nie widziałem tych gdzie były zdefiniowane aliasy, więc uznałem że to nie tam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi