Deathbullet Napisano Luty 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2011 Witam.Pewnego dnia zainstalowałem Ubuntu jednak czytałem że jest Fedoria która bardziej mi się podoba więc mam pytanie usuwając linuxa jak zwykle nie będę mógł wybrać windowsa chodź go mam czy jak zainstaluje innego Linuxa to wszystko będzie tak jak wcześniej?Czyli włącza się komputer i muszze wybrać system i tam [jak mam Ubuntu] pisze Ubuntu za pomocą linux ...,Ubuntu tryb kontrolny memtest 86 i Windows sda1.Strzeszczenie. 1.Mam ubuntu chcę je odinstalować i zainstalować Fedoria 2.Grub jak zwykle wywali errora a bootloadera z płytki nie mogę zgrać ponieważ nie mam płytki[zgubiona] 3.Jak zainstaluje Fedorię to będzie tak jak wcześniej że grub będzie sie włączał tylko że zamiast Ubuntu będzie Fedoria? Proszę o odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S. Napisano Luty 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2011 Robiłem kiedyś to samo. Przy instalacji użyłem opcji "zastąp istniejącą wersję(czy jakoś podobnie) linuxa". Po instalacji wyświetlało się normalne menu Gruba: Fedora (2.6. itd. Other (czyli Windows) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Marzec 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2011 Wszystko będzie działać. ps: nie Fedoria, tylko Fedora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Marzec 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2011 Właśnie, pamiętaj tylko żeby zaznaczyć poprawną opcję, bo później będziesz narzekał, że zły Linux Ci Windowsa usunął. Jeżeli nic sam nie popsujesz będzie działać poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Marzec 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2011 Heos - mogłeś napisać odwrotnie ; zły windows usunął linuksa. Windows nadpisuje linuksowy bootloader i trzeba go odzyskiwać . Windows kosztuje ponad 3 stówy i łapie wirusy a linuks nie . To który system jest dobry a który zły . Jedyna zaleta win 7 u mnie to to że sterownik i oprogramowanie do tunera tv działa niezawodnie. Ale może i to się kiedyś zmieni .... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deathbullet Napisano Marzec 1, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2011 Właśnie, pamiętaj tylko żeby zaznaczyć poprawną opcję, bo później będziesz narzekał, że zły Linux Ci Windowsa usunął. Jeżeli nic sam nie popsujesz będzie działać poprawnie. NO TAK ale przy instalacji Ubuntu nie widziałem takiej opcji.Czy ona sie pojawia ja instalator wykryje Linuxa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Marzec 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2011 Oj - chodzi o to byś nie zainstalował sobie czasem na partycji z Windows albo nie używał np. całej przestrzeni dyskowej jako opcję instalatora. Uwierz mi - zbyt wielu widziałem już takich co zainstalowali sobie Ubuntu, a potem pisali na ich forum jaki to Linux jest zły bo nie uruchamia się teraz Windows. A gdy doszło do podglądu partycji okazywało się, że sami sobie go wywalili. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deathbullet Napisano Marzec 1, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2011 Oj - chodzi o to byś nie zainstalował sobie czasem na partycji z Windows albo nie używał np. całej przestrzeni dyskowej jako opcję instalatora. Uwierz mi - zbyt wielu widziałem już takich co zainstalowali sobie Ubuntu, a potem pisali na ich forum jaki to Linux jest zły bo nie uruchamia się teraz Windows. A gdy doszło do podglądu partycji okazywało się, że sami sobie go wywalili. Niom Jak zainstalowałem Ubuntu wybrałem opcję instalacja obok Windows i wszystko gra jednak nie mogę się przyzwyczaić do GNOME a Kubuntu nie bd install więc w necie znalazłem takie coś jak Fedora.Tylko jest problemos tak jak mówiłem nie mam płytki z Windows i nie mogę naprawić bootloadera jak usunę Ubuntu.Więc se pomyślałem skoro jak instalowałem Ubuntu to się grub podmienił to jak usunę Ubuntu i zainstaluję Linuxa nie ważne jakiego to GRUB się zainstaluje i będę miał dostęp do Fedory jak i Windowsa.To prawda?Czy mogę tak zrobić czy nie ryzykować i zostawić tak jak jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Marzec 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2011 Wiec se pomyslalem skoro jak instalowalem Ubuntu to sie grub podmienil to jak usune Ubuntu i zainstaluje Linuxa nie wazne jakiego to GRUB sie zainstaluje i bede mial dostep do Fedory jak i Windowsa.To prawda?Czy moge tak zrobic czy nie ryzykowac i zostawic tak jak jest? Tak jak pisalismy wczesniej, jezeli wybierzesz odpowiednia opcje podczas instalacji. Wszystko bedzie dzialalo poprawnie. Tak jak na Ubuntu (tylko grub bedzie wygladal troche inaczej, mniej efekciarsko). Jezeli masz watpliwosci czy robisz dobrze, w 4 numerze Miesiecznika Komputerowego masz dokladnie opisany Screen po Screenie proces instalacji Fedory, z ta róznica, ze wybierasz opcje: "Zastap istniejacy system Linux". 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deathbullet Napisano Marzec 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2011 Tak jak pisaliśmy wcześniej, jeżeli wybierzesz odpowiednią opcję podczas instalacji. Wszystko będzie działało poprawnie. Tak jak na Ubuntu (tylko grub będzie wyglądał trochę inaczej, mniej efekciarsko). Jeżeli masz wątpliwości czy robisz dobrze, w 4 numerze Miesięcznika Komputerowego masz dokładnie opisany Screen po Screenie proces instalacji Fedory, z tą różnicą, że wybierasz opcję: "Zastąp istniejący system Linux". Dzięki za odpowiedź daje plusa.Dam wynik tego działania i edytne posta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi