raf Napisano Marzec 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2011 Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum, postanowiłem napisać w poszukiwaniu pomocy przy rozwiązaniu problemu z jakim się ostatnio spotkałem. Postawiłem sobie mały serwer plików na Fedorze 14. Wszystko mam juz skonfigurowane i dziala wlasciwie bez zarzutu poza jedna odkryta przypadkowo rzecza. Serwer startuje bez X, po kilku minutach nieaktywnosci przy kompie konsola wygasza monitor. Wszytkie uslugi dzialaja poprawnie. mozna sie z nim laczyc po SSH przez Putty i zarzadzac, jedyna rzecza ktorej nie da sie zrobic to wylaczenia (lub restart). Brak reakcji na komendy shutdown i reboot. Jesli fizycznie podejde do kompa, wybudze ekran i sie zaloguje, moge go spokojnie zrestartowac. Zanim ekran zostanie wylaczony rowniez przez Putty moge normalnie wylaczyc go poleceniem 'Shutdown -h 0' jednak wydanie polecenia juz po wygaszaeniu ekranu nie daje zadnego rezultatu, podobnie jest z 'reboot'. Jednoczesnie jesli ustawie initlevel na 5 i wystartuje system z X Window, to nawet jesli po dluzszej nieaktywnosci ekran wygasi sie. nadal moge przez putty prawislowo go wylaczyc lub restartowac wedlug potrzeb. Stad moje pytanie: gdzie szukac rozwiazania? A moze ktos wie jak mozna wylaczyc wygaszanie ekranu w konsoli przy braku aktywnosci? Z gory dziekuje wszaystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2011 Przypadkiem daemon acpi (acpid) nie jest za to odpowiedzialny? EDIT: Tzn. acpi ogólnie zajmuje sie obsluga pojawiajacych sie zdarzen, ale moze ma zwiazek tez z wygaszaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi